Săpunurile antibacteriene cu triclosan duc la creșterea celulelor cancerului mamar

/ Vizionări: 2722

Антибактериальное мыло

 

Potrivit unui studiu recent publicat în revista Chemical Research, produsele chimice, cum ar fi triclosan și octilfenol sunt legate de creșterea celulelor cancerului mamar. Triclosanul este un component antibacterian și antifungic, care poate fi găsit în multe produse de uz casnic bine-cunoscute. Octifenol este un solvent comercial, care se conține în vopsele și materiale plastice și este adesea folosit ca ingredient inert.

Oamenii de stiință au efectuat teste cu celule umane de cancer mamar în eprubete Petri și au verificat rezultatele prin transplantarea țesuturilor la șoareci.

"Deși dozele acestor substanțe care diminuează sistemul endocrin au fost oarecum exagerate, am făcut-o pentru a imita efectele expunerii zilnice, precum și acumularea lor în organism prin expunerea pe termen lung", a declarat Ken Chul Choi, Ph.D., co-autor al studiului.

Rezultatele studiului au definit că ambele substanțe triclosan și octilfenol au stimulat dezvoltarea cancerului mamar. Șoarecii expuși la substanțele chimice au căpătat tumori în comparație cu grupul de control.

Bacteriile din gură deschid poarta pentru cancer, infarct și diabet
Bacteriile din gură deschid poarta pentru cancer, infarct și diabet

"Astfel, impactul acestor substanțe poate crește în mod semnificativ riscul de a dezvolta cancer mamar și un impact negativ asupra sănătății umane", au constatat cercetătorii.

Pe lîngă cancer, studiile recente au depistat că aceste substanțe influențează și o scădere a numărului de spermatozoizi , un risc crescut de endometrioză  și eșecuri ale valvelor inimii la pești.

Istoria triclosanului începe în 1978, când a fost "recunoscut, nu în totalitate, ca fiind sigur și eficient" în Statele Unite ale Americii. Acest lucru s-a întîmplat din cauza lipsei de cercetare. Deși, mulți dintre marii producători, inclusiv Johnson & Johnson și Procter and Gamble, au anunțat deja intenția de a elimina triclosanul din produsele lor, el este încă utilizat pe scară largă în unele produse de consum.

Agenția pentru Protecția Consumatorilor din SUA  încearcă să înainteze noi cerințe către producătorii de produse de curățare antibacteriene. Însă aceste cerințe ar putea intra în vigoare abea  în 2016. Acum, Beyond Pesticides se ocupă în mod activ de colectarea semnăturilor din partea societății pentru interzicerea completă a utilizării triclosanului.

 

Sursa