Sarea ne îmbătrînește prematur

/ Vizionări: 2572

Употребление большого количества соли ускоряет процесс старенияConsumul crescut de sare accelerează procesul de îmbătrânire, cel puţin în cazul persoanelor cu surplus de kilograme, este concluzia unui studiu recent realizat de specialiștii americani.

Până acum se ştia că sarea favorizează creşterea tensiunii arteriale, factor de risc pentru infarct şi accident vascular cerebral, însă, pntru prima dată, oamenii de ştiinţă au găsit o legătură între consumul crescut de sare şi îmbătrânirea celulară, informează The Telegraph.

Specialiştii de la Universitatea Regents, din Augusta (SUA), au efectuat un experiment pe 766 de adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani. Tinerii cu surplus de kilograme sau obezi care au avut o dietă bogată în sare prezentau telomere mai scurte în comparaţie cu cei care au avut un consum redus (telomerele sunt capetele cromozomilor, considerate markeri ai îmbătrânirii biologice).

Alimentele care ţin departe îmbătrînirea
Alimentele care ţin departe îmbătrînirea

Alte studii au arătat că şi grăsimea corporală poate duce, de asemenea, la scurtarea telomerelor. Astfel, se poate spune că sarea şi excesul de grăsime lucrează "mână în mână" pentru a accelera procesul de îmbătrânire, chiar şi în cazul tinerilor, după cum au constatat oamenii de ştiinţă. În cadrul studiului de față, doza mare de sare consumată de adolescenţi a fost de 10 grame (doza normală fiind de 6 grame).

"Reducerea consumului de sare, mai ales în cazul persoanelor obeze sau supraponderale, poate încetini procesul de îmbătrânire celulară, care joacă un rol important în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Majoritatea surselor de sare din dietă provin din mâncarea procesată, aşadar este indicat ca părinţii să le ofere mai des copiilor mâncare gătită în loc de chips-uri de cartofi ca gustare", afirmă dr. Haidong Zhu, coordonatorul cercetării.

 

Sursa: moldovenii.md