Savanţii au identificat o modalitate simplă pentru a evita înrăutăţirea memoriei

/ Vizionări: 2248
Tag-uri: , , ,

Ученые нашли простой способ избежать ухудшения памяти

Savanţii au demonstrat că simplele exerciţii aerobice – plimbările pe jos – influenţează benefic asupra funcţionării creierului oamenilor în etate, contribuind la evitarea înrăutăţirii memoriei.

Savanții au remarcat majorarea dimensiunilor uneia dintre regiunile-cheie ale creierului – hippocampus – care participă la formarea şi fortificarea memoriei pe termen lung despre poziţia obiectelor, oameni, evenimente şi alte lucruri, menţionează că această modalitate de îmbunătăţire a funcţionării creierului este accesibilă tuturor.

Arheologii au făcut o descoperire ce ar putea schimba complet istoria omenirii
Arheologii au făcut o descoperire ce ar putea schimba complet istoria omenirii

Hippocampusul se micşorează odată cu vîrsta aproximativ cu 1-2 procente pe an, ceea ce duce la micşorarea numărului de conexiuni între celulele nervoase în această zonă a creierului, reducerea intensităţii interacţiunii lor şi, drept consecinţă, la înrăutăţirea memoriei.

În munca sa experimentală un grup de savanţi conduşi de Arthur Kramer de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA, a testat două grupe din 120 de voluntari sănătoşi, care aveau, în temei, un mod sedentar de viaţă din cauza vîrstei înaintate. O jumătate din voluntari în vîrstă de la 50 pînă la 80 de ani pe parcursul anului făceau sistematic plimbări pe jos, în timp ce a doua ducea un mod obişnuit pentru ei, sedentar, de viaţă, făcînd doar exerciţii pentru muşchi şi tonus.

Spre sfîrşitul anului savanţii au remarcat nu numai majorarea hippocampusului la oamenii care făceau plimbări sistematice, spre deosebire de micşorarea lui la grupa a doua, dar şi creşterea aşa-numitului factor neurotrofic al creierului – albuminei, care stimulează şi menţine dezvoltarea neuronilor. În afară de aceasta, la oamenii în etate, care făceau plimbări sistematice de 40 de minute, s-a atestat îmbunătăţirea memoriei spaţiale.

Savanţii consideră că cele mai intensive exerciţii fizice pot duce la o influenţă benefică şi mai pronunţată asupra creierului.

„Aceste date ştiinţifice, importante din punct de vedere teoretic, demonstrează că exerciţiile aerobice permit de a preveni eficient micşorarea hippocampusului la vîrstă adultă şi avansată, ceea ce este însoţit de îmbunătăţirea funcţionării memoriei”, - scriu autorii în articolul lor.

 

Sursa: moldovenii.md