Savanţii ucraineni au inventat polietilena comestibilă

/ Vizionări: 2756

Savanţii ucraineni au inventat polietilena comestibilă ce prelungesc termenul de valabilitate al produselor. Un grup de savanţi din Harkov, condus de colaboratorul laboratorului de genetică, biotehnologie şi calitatea materiei prime al Institutului fitotehniei, Serghei Tîmciuk, au creat o peliculă pentru produsele alimentare în baza amidonului din porumb.

Savanţii ucraineni au inventat polietilena comestibilă ce prelungesc termenul de valabilitate al produselor. Un grup de savanţi din Harkov, condus de colaboratorul laboratorului de genetică, biotehnologie şi calitatea materiei prime al Institutului fitotehniei, Serghei Tîmciuk, au creat o peliculă pentru produsele alimentare în baza amidonului din porumb. Lucrările asupra noului material, comod în utilizare şi care nu are un impact negativ asupra mediului, au durat 15 ani.

Pungile din peliculă ecologică pot ţin pînă la 2 kg de greutate, spune Serghei Tîmciuk. În aceste pot fi puse produse de volum mic, ca pîinea sau salamul. „Dacă înveliţi pîinea în pelicula noastră, atunci ea rămîne proaspătă patru săptămîni. Aceasta poate fi mîncată chiar fără a scoate ambalajul”, relatează inventatorul.

Ce nu ştim despre porumb?
Ce nu ştim despre porumb?

Polietilena obişnuită nu se dezintegrează complet sute de ani, iar pelicula din amidon se dizolvă în sol timp de jumătate de an. Iar dacă este aruncată în apă clocotită, în 15 minute ea devine bază pentru bulion.

În Franţa, Finlanda şi Germania este confecţionat ambalaj din această peliculă. Ucrainenii ar fi putut prelua tehnologiile de acolo şi procura soiurile de porumb din care se extrage amidonul. Însă în acest caz, Ucraina ar fi dependentă de materia primă. De aceea, soiul de porumb pentru fabricarea peliculei a fost obţinut prin selecţie de către savanţii din Harkov. La etapa elaborării reţetei s-au implicat şi specialiştii de la Universitatea alimentaţiei şi comerţului. Unii agricultori deja cultivă materia primă pentru pelicula biologică.

Pentru confecţionarea peliculei de „porumb” nu e nevoie de echipamente scumpe. Întregul proces de producţie – de la porumb pînă la ambalaj – durează cîteva ore. Ce-i drept, o pungă din amidon este mai scumpă decît cea de polietilenă. Însă, pînă cînd statul nu va interzice pachetele de polietilenă, nu poate fi vorba despre producţia la scară largă a peliculei ecologice.

Rusia i-a propus lui Tîmciulk să organizeze producţia în masă în această ţară. Însă ucraineanul a refuzat. El a spus că doreşte ca Ucraina să fie prima care utilizează producţia lui ecologică.

 

Sursa: fakty.ua