Sbiten

/ Vizionări: 3798

Сбитень

 

Sbiten este o băutură vechе rusească, facută din miere, mirodenii și plante aromatice, care în Rusia se beea mult mai înainte decât ceaiul.

Obiceiul de a pregăti această băutură de miere se datează cu secole și se crede că înșiși zeii au dat-o slavilor ca un remediu minunat pentru a obține sănătate și prosperitate!

Oricum n-ar fi fost, sbiten foarte mult timp a fost o băutură rusească naţională de iarnă și, desigur, o băutură tradițională de Crăciun. De aceea, propun să reînviem această tradiție! Mai ales că este foarte gustos și ușor de preparat!

Ingrediente:

-amestec de plante aromatice - 1-2 linguri mari

-mirodenii, lamîie, miere - după gust

-apă încălzită la 40-60 C - 1 litru

Metoda de preparare:

Există multe rețete de a găti această băutură. Pentru a pregăti sbiten fără prelucrare termică la temperatură înaltă trebuie doar să schimbați puţin tehnologia. Și presupun că inițial sbiten şi alte bucate tradiționale de Crăciun se preparau după legile ”bucătăriei vii”, adica erau crude .

Băuturi din miere preparate în Vechea Rusie. ”Medovuha”
Băuturi din miere preparate în Vechea Rusie. ”Medovuha”

De fapt, rețeta este foarte simplă - puneți amestecul de ierburi și condimente într-un termos, turnați apă pentru câteva ore, sau lăsați peste noapte. Apoi amestecați băutura cu miere și suc de lamâie şi savuraţi !

Dar să nu vă  înșele simplitatea aparentă a rețetei. Secretul constă în componența magică a rețetei!

Adăugaţi în rețeta Dvs frunze și fructe de zmeură - şi veți atrage dragostea și vitalitatea. Minta oferă oportunități de călătorie și atrage bani. Măcieşul dăruie vindecare și aduce noroc. Şovîrful este considerat o plantă magică feminină, păstrează dragostea și vatra familiei. Dacă doriţi să  treziţi energia fertilităţii și prosperării - adăugaţi ace de pin. Salvie - pentru vindecare și bunăstare. Coada șoaricelui - pentru intuiție și putere de previziune. Sunătoare - pentru a alunga  forțele răului. Mai multe felii de mere uscate - pentru a atrage dragoste și primi nemurire. O mână de stafide - să fiți încrezut în farmecul Dvs. Coajă de portocală - pentru o bună dispoziție.

Produse apicole — 10 minuni ale stupului
Produse apicole — 10 minuni ale stupului

Nu uitaţi despre condimente! Gustul Dvs determină ce veți adăuga și în ce cantități.  Încercaţi să puneţi o frunză de dafin - el alungă orice negativitate. Câteva boabe de piper dau un dor de viață. Ghimbirul trezește energia prosperării. Cardamonul îmbunătățește proprietățile ghimbirului și încălzeşte sufletul. Scorţişoara mărește înțelepciunea și vitalitatea. Nucușoara ne izbăveşte de iluzii și dăruie claritate. Cuișoarele atrag iubirea și protejează de energii malefice.

În cazul în care nu știți încă proprietățile magice ale ierburilor și condimentelor - e timpul pentru a începe cunoașterea aceastei lumi minunate! Dar nu uitaţi că mâncarea magică nu se face după reţetă,  e starea vostră de spirit și intenția de a crea un miracol! Îndrăzniţi şi creaţi , într-un ceas bun! 

 

Sursa