Scăldatul în copcă de Bobotează în așezarea moșiilor de familie Sceastlivoe (FOTO)

/ Vizionări: 1636

Cuvîntul rus „kreșcenie” provine de la „kres” din vechea slavă, ce înseamnă „foc”. Adică „Kreșcenie” (”botez”) înseamnă „aprindere” – aprinderea spiritului, iar scăldatul la copcă este o parte din ritualurile de inițiere a ostașilor care au ajuns în cultura religioasă modernă. Pentru a nu întrerupe această tradiție a strămoșilor noștri, în așezarea moșiilor de familie Sceastlivoe, acest eveniment a fost marcat pe cinste. La copcă, în acea zi s-au adunați mulți.

Flăcările arzătoare ale rugului de iarnă, făcliile ce ardeau în jurul iazului și apa rece, dătătoare de viață a lacului – așa a fost sărbătorită Boboteaza în Sceastlivoe.

Pregătirile de sărbătoare au început de dimineață cu tăierea lemnelor pentru rug, iar cînd rugul a fost amenajat, noi am întîmpinat oaspeții și servind ceai din ierburi, am mers să ne scăldăm în copcă, louîns cu noi toate cele necesare și un moto-ferestrău. Ferestrăul ne-a prins bine, pentru că grosimea gheții era de 25 cm și nu ar fi fost real să tăiem copca cu toporul. Dar așa – 5 minute și copca e gata!

Primii s-au cufundat cei mai viteji. Apa s-a dovedit a fi mai caldă decît aerul, de aceea în lac era destul de confortabil, dar și mai confortabil ne-am simțit în jurul rugului. După ce ne-am scăldat, ne-am așezat la masă și am petrecut seara în discuții și cîntece. Atmosfera magică a serii a fost conferită de copiii, care erau mai mulți decît maturi și care nu pot sta liniștiți.

Apa din copcă, într-adevăr, a fost ca și sfîntă. După scăldatul la copcă ne-am simțit ca după baie – bine și puțin somnoroși. După ce am petrecut oaspeții și am aranjat treburile pe lîngă casă, fiecare s-a culcat cu bucurie pe perna lui.