ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Se deschide prima piață a produselor ecologice din Chișinău – ЕсоLocal Farmers Market

Un grup de inițiativă din Moldova, care include oameni interesați de consumul de alimente sănătoase și agricultura ecologică, au creat și înregistrat Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali „EcoLocal”.

Unul dintre obiectivele acesteia este posibilitatea de a da naștere unui nou fenomen în orașul Chișinău, cum ar fi piața produselor ecologice. Această piață pune bazele apariției țăranilor ecologici în țara noastră.

Mulți ecoagricultori din Moldova nu și-au putut transforma ocupația într-o afacere profitabilă doar pentru că nu puteau să-și întîlnească consumatorii. Nu a existat niciun loc în care produsele lor ar putea apărea pe rafturi și să devină accesibile pentru locuitorii Chișinăului.

Astfel de produse bio naturale trebuie să aibă propria lor piață, locul lor unde cumpărătorul poate veni, să le aleagă și să le cumpere cu beneficii garantate pentru sănătate. Zeci de oameni, fermierii moldoveni sau agricultori din agricultura ecologică își vor prezenta produsele la tîrg, care va începe la 30 iunie și va deveni un fenomen destul de regulat, de două ori pe lună. Această piață de produse bioecologice va avea loc în zona verde situată în fața clădirii de birouri Kentford din Chișinău.

Pentru a atrage oamenii la EsoLocal Farmers Market, în ziua tîrgului va fi organizat și un teatru gastronomic, în care se va preciza cum pot fi consumate diferite produse. De asemenea, vor avea loc workshopuri în care va fi explicat totul despre agricultura ecologică și consumul conștient, despre atitudinea față de natură, despre renunțarea la pungile de plastic în favoarea genților reutilizabile. EsoLocal Farmers Market conține componente educaționale, comerciale și gastronomice, cuprinzînd chiar și zona vegetariană.

Pentru copii vor fi alocate locuri speciale, unde părinții îi vor putea lăsa pentru a merge prin piață și a se familiariza cu sortimentul ei.

Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali „EcoLocal” unește și leagă nu numai agricultori, producătorii de produse bio, dar și consumatori, și pe cei care le vînd sau le procesează (cafenele, restaurante). Asociația este deschisă tuturor celor care se află într-o anumită legătură cu problemele legate de stilul de viață sănătos și nutriția naturală sănătoasă. EsoLocal Farmers Market este prima creație a acestei organizații. Tîrgul care va permite apariția țăranilor ecologici în țara noastră merită toată atenția.

Toate informațiile de mai sus le-a furnizat pentru Ecology.md Nicolae Cojocaru, unul dintre participanții la EcoLocal Farmers Market și unul dintre fondatorii și activiștii acestei asociații.

- Nicolae, ce veți prezenta personal la ЕсоLocal Farmers Market pe 30 iunie?

- În primul rînd, le voi oferi orășenilor uleiuri sănătoase presate la rece din nuci, susan și semințe de dovleac. Poate voi avea timp să fac și pîine din bio-spelta. Spelta este un grîu sălbatic, recent studiat de savanți arheologi. Există, de asemenea, în Moldova antreprenori care cultivă speltă. Pur și simplu, întreaga lor recoltă este vîndută în Europa și nimic nu ajunge pe piața locală. Aceasta este o afacere certificată de succes.

- Și cîte persoane doriți să vedeți la EcoLocal Farmers Market?

- Desigur, cît se poate de mulți, dar voi fi atent cu dorințele. De aceea, vreau să-i văd pe toți consumatorii conștienți din Moldova.

- Ați fost la evenimente similare din Chișinău?

- Da. De exemplu, la Bio-fest, care a avut loc în parcul central al Chișinăului, Tîrgul de post. Aproximativ un astfel de activism și atenție aștept și la ЕсоLocal Farmers Market.

- EcoLocal Farmers – ce reprezintă această organizație?

- În primul rînd, experiența multor oameni, pe care ei au combinat-o și v-o oferă Dvs.

- Ce trebuie de făcut pentru a participa la ЕсоLocal Farmers Market?

- Trebuie luată legătura cu directorul sau cu organizatorii tîrgului ЕсоLocal Farmers Market. De exemplu, cu Stela Babii, ea este pe Facebook. Anunțul va fi publicat în presă cu puțin timp înainte de tîrg.

- În principiu, este acesta principalul lucru spre care tindeți?

- Se poate spune că da. Creăm o platformă de comunicare între antreprenori și consumatorii de produse bio. Pentru ca ei să se întîlnească și să se cunoască reciproc. Antreprenorii au aflat ce să producă, iar consumatorii – cum se cultivă și se pregătește pentru ei, și care este costul real. Pentru ca între ei să aibă loc o comunicare vie.

- Și cît costă cu adevărat? Vorbiți-ne despre prețurile produselor bio.

- Fiecare producător stabilește prețul în funcție de costurile și eforturile sale. Tîrgul ЕсоLocal Farmers Market nu-și dictează prețurile. Pot să spun că este o practică standard ca supraprețul pentru astfel de produse să fie cu 40% mai mare decît analogii din magazine.

- Dar nu vreți să vă vindeți produsele prin intermediul supermarketurilor?

- Bineînțeles că vrem și noi, și supermarketurile. Dar sistemul lor este construit astfel, încît orice producător mic nu îi corespunde. Sistemul presupune volume mari, care presupun bani mari. Banii mari presupun o logistică foarte strictă. O mică gospodărie agricolă, care este legată de secetă, de invazia paraziților, de fazele lunii, nu se poate compara cu acest sistem logistic al supermarketurilor.

- Care este soluția pentru bio-fermieri?

- Să-și creeze propriile, paralele cu supermarketurile, piețe, magazine și chiar rețele de magazine.

- Există o cerere în creștere pentru produsele ecologice?

- Permanent. În țările dezvoltate, cererea pentru aceste produse depășește oferta lor. Paradox. În capitalism se întîmplă de obicei invers, iar în această nișă a pieței totul este diferit. Noi, în Moldova, sîntem doar în faza inițială a procesului. Dar trebuie să evoluăm și am făcut primul pas în această direcție.

- Și cum credeți, cît timp va dura ca țăranii noștri să ajungă la evoluția existentă a piețelor occidentale?

- Pentru a forma o piață bună în 2-3% din volumul total, vom avea nevoie de 4-5 ani. Și apoi va urma mișcarea ireversibilă înainte.

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
206
În căutarea secretului unei pieli tinere și frumoase, multe persoane recurg la produsele anti-rid. Alegerea produselor d...
145
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
218
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
151