Secretele creșterii hortensiei

/ Vizionări: 7680

Секреты выращивания гортензии садовой

Hortensia este o minune a naturii, ce te vrăjește prin frumusețea sa. Este cel mai popular arbust peren, atît pentru designerii de landșafturi, cît și pentru grădinarii amatori. Florie de hortensia pot fi admirate anul împrejur.

Plantăm hortensia

Începem cu principalul, de unde luăm hortensia? Puteți cumpăra la piață un butaș sau rugați vreun cunoscut să vă dea o rădăcină. De regulă, primăvara, arbustul dă rădăcini noi și anume acestea pot fi săpate.

Două miliarde de copaci vor fi plantați în India
Două miliarde de copaci vor fi plantați în India

Plantarea în sol

Pentru ca arbustul să se prindă, acesta trebuie plantat la începutul lunii mai, în semiumbră. Hortensia nu iubește razele solare, dar îi place foarte mult apa. Butașul se plantează la o adîncime de 25 cm, într-un amestec de turbă sau humus cu sol. După ce ați plasat butașul în groapă, udați-l abundent, apoi trageți țărna. Deoarece planta iubește umezeala, ea trebuie udată de trei ori pe zi, norma săptămînală fiind de 20 litri de apă.

Pentru ca arbuștii de hortensia să nu înghețe iarna, aceștia se acoperă cu paie însă nu prea dens, pentru a nu dăuna rădăcinii. În nici un caz nu curățiți hortensia pe iarnă, acest lucru se face primăvara.

Hortensia primăvara

Murele – cele mai productive pomușoare
Murele – cele mai productive pomușoare

A venit primăvara și e timpul să vedem cum a iernat planta. După ce ați curățat planta lîngă rădăcină, presărați cu cenușă și cultivați. La începutul lui aprilie, dar poate mai devreme, cînd vor apărea mugurii, arbustul trebuie curățat. Se lasă doi-trei muguri de la bază în cazul plantelor tinere și de la 25-30 cm – în cazul plantelor mature.

În anul următor, arbustul va da o creștere de peste 60 cm. Timp de cinci ani, hortensia crește pînă la un metru înălțime, iar după cinci ani – pînă la 2 metri. Dacă planta se află la soare și nu e udată suficient, atunci hortensia va fi subdezvoltată.

Acum să vorbim despre nuanțe. Florile sînt frumoase cît timp sînt uscate, însă dacă plouă, ele acumulează umiditate, apoi crengile se îndoaie sau se rup. Pentru a evita acest lucru, legați arbustul. Dacă aveți doar flori albe, culoarea acestora poate fi schimbată în roz sau albastru. Pentru aceasta udați hortensia cu piatră de alaun, iar dacă preferați culoarea roz – udați cu soluție slabă de permanganat de potasiu.


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.