ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Secretele pădurilor pietrificate din Antarctica



Secretele  pădurilor pietrificate din Antarctica



Este complicat de crezut, dar cândva Antarctica a fost acoperită cu păduri gigantice.

O sută de milioane de ani în urmă Pământul a avut un efect de sera puternic. Aproape toată gheaţa polară s-a topit şi în zonele anterior îngheţate au apărut păduri umede, populate de dinozauri. Aceste ecosisteme antarctice cu adevărat uimitoare au fost adaptate la luni lungi de iarnă polară, care pe poli durează şase luni. Dar dacă încălzirea globală va continua, oare aceste păduri vechi ar putea revitaliza?

Unul dintre primii oameni care a descoperit dovezi ale Antarcticii verde a fost nimeni altul, decât exploratorul Robert Falcon Scott. Descoperind astfel calea spre Polul Sud în 1912, el a dat de plante fosile în gheţarul Beardmore, la 82 de grade spre sud. Excesul de greutate al acestor probe ar putea fi un factor serios, care putea provoca moartea prematură a cercetătorului. Cu toate acestea, descoperirile fosilizate au oferit, de asemenea, oportunitatea de a afla o mulţime despre trecutul subtropical al Antarcticii.

Afacerea lui Scott a decis să continue savanta curajoasă, Jane Francis, profesorul la Universitatea din Leeds. Ea a petrecut 10 sezoane în Antarctica, colectând plante fosile, şi în 2002 a primit Medalia Regală de Polul Nord.

Până în prezent, una din cele mai uimitoare descoperiri fosile de Francis a fost găsită în Munţii Transantarctici, nu departe de locul unde Scott a făcut descoperirile sale.

"Noi ne-am aflat sus, pe culmile îngheţate, atunci când am găsit un strat de roci sedimentare, umplut cu frunze şi ramuri fragile", - îşi aminteşte ea.

Aceste fosile s-au dovedit a fi resturi de tufişuri de fag. Vârsta lor este doar de la trei până la cinci milioane de ani, şi acestea au fost ultimele Secretele pădurilor pietrificate din Antarcticaplantele, care au trăit pe continent înainte de a domni un frig adânc. Cu toate acestea, alte constatări indică faptul că pădurile subtropicale într-adevăr au existat în Antarctica mult mai devreme, în epoca dinozaurilor, atunci când nivelul ridicat de CO2 a cauzat încălzirea globală neobişnuită.

100 de milioane de ani în urmă Antarctica a fost acoperită de păduri tropicale luxuriante, similare cu cele, care cresc în prezent în Noua Zeelandă, - spune Dr. Vanessa Bowman, un membru al personalului Francis de la Universitatea din Leeds. - Găsim întotdeauna buşteni întregi pietrificate, care ar trebui să rămână după copaci foarte mari".

Profesorul Francis a lustruit secţiuni subţire ale acestor buşteni pentru a vedea inele de vârstă ale copacului. Studiul acestor inele de copac aruncă lumină asupra climei preistorice.

Probabil, cea mai misterioasă şi încurcată caracteristică a pădurilor  polare a fost capacitatea lor de a se adapta la regimul de lumină antarctică. Pe pol, noapte domneşte întreaga iarnă, în timp ce în vară soarele străluceşte, chiar şi la miezul nopţii.Pentru a înţelege modul în care copacii au suportat astfel de dificultăţi, profesor Birling a studiat diferite tipuri de plante, care au crescut în Antarctica.

Experimentele lui David Birling profesorul de la Universitatea din Sheffield şi autor de "Green Planet" au demonstrat că arborii au supravieţuit într-un mediu ciudat. Deşi ei au folosit stocuri de produse alimentare în timpul iernii, plantele au fost în măsură să le compenseze pe deplin Secretele pădurilor pietrificate din Antarcticadatorită posibilităţii de a efectua reacţia de fotosinteză 24 de ore pe zi în timpul verii. De fapt, problema principală părea a fi că arborii nu ştiau când să se oprească.

"Am descoperit că copacii produceau atât de multe alimente în timpul verii, că în rezultat acest lucru a încetinit fotosinteza, - a spus profesorul Birling. - Ca urmare, în perioade lungi de vară fierbinte ei nu au putut face uz pe deplin de fotosinteză”.

În ultimii 50 de ani, temperatura de pe Peninsula Antarctica a crescut cu 2,8 C  - mai mult, decât în orice alt loc din lume. Dacă aşa va fi şi mai departe, oare ar putea revigora Antarctica verde?

Potrivit Prof. Francis, este foarte posibil. Se presupune că, plantele pot migra prin Oceanul de Sud din locuri, precum America de Sud sau Australia. Desigur, o astfel de barieră mare nu există la Polul Nord. Şi, după cum a menţionat profesorul Birling, în Alaska, deja există dovezi de strămutare a arborilor la nord.

 

 

Sursa:  facepla.net cu trimitere la BBC Nws

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 26 martie 2011 10:02
Vizualizări: 4826

Citiţi de asemenea

Cercetătorii de la catedra de ginecologie și obstetrică a Universității Stanford au declarat că au practic inventat o te...
34
Dacă v-ați confruntat vreodată în timpul curățeniei cu găsitea unor cuiburi de viespi agățate undeva într-un loc ascun...
147
Germanii postează astfel de videoclipuri."Cum arată de fapt cel mai călduros aprilie din ultimele 100.000 de ani, pe car...
113
În secolul al XXI-lea, când cancerul înregistrează o creștere rapidă, necesitatea unor tratamente alternative devine t...
159