Secretele unei roade bogate de coacăză neagră

/ Vizionări: 11602

Coacăza este pomușoara ce se bucură de mare succes în regiunea noastră. La vile putem găsi peste tot coacăză albă, roșie și neagră. Însă neagră – cel mai des. Ea se înmulțește ușor, e rezistentă la ger, chiar și cel mai năprasnic; intră pe rod foarte repede și dacă este îngrijită bine poate oferi o roadă bogată.

Coacăza este pomușoara ce se bucură de mare succes în regiunea noastră. La vile putem găsi peste tot coacăză albă, roșie și neagră. Însă neagră – cel mai des. Ea se înmulțește ușor, e rezistentă la ger, chiar și cel mai năprasnic; intră pe rod foarte repede și dacă este îngrijită bine poate oferi o roadă bogată.

A rămas să clarificăm ce metode pot ajuta acest arbust să ne ofer foarte-foarte multe pomușoare mășcate și gustoase. Există cîteva secrete.

Secretul 1: strategia inteligentă

Dacă dorim ca roada să fie „garantată”, cea mai corectă cale – plantarea cîtorva soiuri de coacăză, ce înfloresc în perioade diferite. Atunci, în cazul înghețurilor de primăvară nu toate florile vor fi afectate.

Secretul 2: suprafață suficientă

Se recomandă plantarea tufelor de coacăz nu mai aproape de 1 metru una de la alta. Unii grădinari experimentați consideră optimă o distanță de 2 metri. Dacă distanța între ele e mai mică de 1 metru, atunci roada scade, dar și durata de viață a tufelor se reduce. La plantarea coacăzei de-a lungul gardului, distanța recomandată de la el e de 1.2 metri.

Secretul 3: îngrășăminte speciale

Problema e că coacăza nu este indiferentă față de amidon. De aceea, pentru sporirea roadei, se aplică îngrășăminte speciale. Rețeta: se pun la macerat coji de cartofi în 10 l de apă clocotită, se toarnă 1 borcan de coji uscate de cartof. Se acoperă și se lasă la cald/

Cojile de cartofi este o materie primă excelentă. Acest tip de îngrășămînt este deosebit de eficient în timpul înfloririi. Norma recomandată – 3 litri la o tufă de coacăză.

Secretul 4: transportul îngrășămintelor la rădăcină

Puteți doar să împrăștiați îngrășămintele minerale sub tufe, iar apoi să le udați. Sau puteți să dizolvați îngrășămintele în apă și să udați solul cu această soluție.


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.