ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Seminarul «Amenajarea şi înverzirea teritoriului, arhitectura peisagistică şi designul». Partea 2 (BREEAM Londra/ 2012 şi Soci -2014)




 

 

Ultimul raportor a fost al Ceciliei Bagenholm, reprezentanta companiei Buro Happold (Londra), care se ocupă de certificarea obiectelor olimpice din Londra conform sistemului BREEAM şi acum – în Soci.

Cecilia, a început prezentarea ei cu o descriere a Parcului Olimpic din Londra, unde în 2012, vor avea loc Jocurile Olimpice de vară.

Olympic Park ,este situat într-o zona de 2.5 km2 , la estul Londrei. În contrast cu zona Soci, pentru Jocurile Olimpice, a fost aleasă o localitate literalmente "moartă": un peisaj sumbru industrial, contaminat cu deşeuri industriale şi alte gunoaie. Potrivit Ceciliei, prima provocare serioasă pentru organizatorii Jocurilor Olimpice ,s-a dovedit a fi cablurile electrice şi de comunicaţii, care s-au întins subteran pentru mulţi kilometri, formând o reţea densă. Până în 2012, pe această "cenuşă", va fi organizată o nouă zonă verde, care va fi plăcută atât oamenilor, cât si animalelor. Partea de sud a Parcului Olimpic, va găzdui obiectele olimpice, cafenele, barurile şi magazinele. Partea de nord a parcului, va fi o zonă liniştită pentru odihna persoanelor care preferă liniştea, precum şi habitatele pentru sute de specii de organisme vii, rare şi pe cale de dispariţie.

 

Seminarul  

Peisajele create ale zonelor de desfăşurare a Jocurilor Olimpice din Londra.
Foto: Buro Happold.

 

În prezent, în Parcul Olimpic din Londra, au fost plantaţi 4000 de puieţi şi 300.000 de plante acvatice şi semi-acvatice din zonele umede. Într-o zonă echivalentă cu 10 terenuri de fotbal au fost semănate plante melifere, plante perene şi diferită vegetaţie, care vor înflori în timpul Jocurilor. De-a lungul malurilor râului, pe un kilometru, au fost plantate 120.000 de plante din 250 de familii, aduse din diferite colţuri ale lumii. Locul de amplasare al acestor plante este proiectat ţinând seama de latitudinea habitatului lor natural. Sortimentul de specii de arbori este selectat având în vedere schimbările climatice posibile în viitor. Preferinţa a fost dată reprezentanţilor florei locale.

Apoi, Cecilia a trecut la metoda de evaluare a performanţei ecologice a clădirilor după sistemul BREEAM. Această estimare se bazează pe criteriile din care fac parte 10 categorii: Management, Sănătate şi Bunăstare, Energie, Transport, Apă, Materiale, Deşeuri, Utilizarea terenurilor precum şi Ecologie, Poluare, Inovare.

 

Fiecare categorie conţine următoarele criterii. Exemplul de mai jos.

 

Waste/ Deşeuri (categorie)
- Construction Site Waste Management - 3 credits (criterii)
- Recycled aggregates - 1 credit
- Recyclable waste storage - 1 credit
- Compactor / baler - 1 credit
- Composting - 1 credit

 

Punctele obţinute sunt înmulţite la coeficienţii de pondere(de mai jos), care reflectă relevanţa aspectului în locul de construcţie.

 

Seminarul  

Coeficienţii de pondere a categoriei standardului BREEAM. Foto: Buro Happold.

 

Apoi, se face totalul şi se prezintă punctajul rezultatului.

PASS (satisfăcător) 30%
GOOD (bine) 45%
VERY GOOD (foarte bine) 55%
EXCELLENT (excelent) 70%
OUSTANDING (perfect) 85%

În prezent, Cecilia Bagenholm, evaluează performanţa ecologică a clădirilor după sistemul BREEAM la 3 obiecte olimpice din Soci. În total, 10 obiecte olimpice din Soci -2014, vor trece certificarea ecologică după sistemul BREEAM.

 

Seminarul  

 Parcul olimpic din Soci.

 

 

Sursa: priroda.su

 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 25 aprilie 2012 10:59
Vizualizări: 3724

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
100
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
130
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
98
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
241