ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Seminţele crescute în propria grădină. Partea 1




 

 

Grădinile noastre au oportunități minunate de selecție. Toate plantele cresc în ochii noștri, ne rămâne doar să alegem cele mai bune plante și să colectăm seminţele lor. La selectarea celor mai bune plante trebuie să evaluăm puterea şi rezistența la boli și dăunători, recolta, lipsa defectelor externe, toleranța la intemperii, în special capacitatea de a rezista la secetă. Este necesar să examinăm cu atenţie și fructele – mărimea lor, forma, culoarea, scopul. Acest lucru înseamnă, de exemplu, că tomatele pentru salată ar trebui să fie suculente, pentru paste – un pic mai uscate, fructul suculent ar trebui să conţină mai puţine seminţe, iar floarea-soarelui – din contra, multe, etc.

 

Dacă aţi reuşit să alegeţi o plantă bună, atunci aţi primit, de fapt, "un certificat" privind adaptarea culturilor la anumite condiţii. Colectarea semințelor proprii poate "îmbunătăți rasa" la aproape toate culturile leguminoase. Doar semințele de morcov sunt suspecte: morcovul este polenizat foarte uşor, în urma amestecului cu morcov sălbatic, apoi cresc multe "rădăcini albe". Semințele de ardei dulce de asemenea pot naşte "micile creaturi necunoscute", în cazul în care alături de ardeii dulci sunt cultivaţi ardeii iuţi. Alte culturi pot fi polenizate în mod încrucişat.

Seminţele proprii au un avantaj ascuns . Ele contribuie la creșterea răsadurilor proprii. Și atunci nu trebuie „să cumpăraţi pisica în traistă „ (cu maladii ca supliment) .

Lucrul suplimentar cu semințele uscate (adică, morcov, pătrunjel, mărar, fasole, mazăre, varză, ridichi, sfeclă, ierburi) nu va fi anevoios. Nu este nevoie să așteptați maturizarea completă a semințelor, ele se coc inegal, păstăile se pot sparge, umbrele se împrăştie, etc. Îndată ce aproximativ două treimi din umbrele, păstăi, spicuri, verticile, etc. vor obţine o culoare potrivită a testiculelor, acestea trebuie să fie colectate. Se usucă câteva zile la umbra, se pun într-un sac rezistent, se leagă şi se bat. Rămâne doar să le vânturăm.

Vânturarea semințelor rotunde se rezolvă în felul următor: masa bătută din sac se toarnă în porțiuni pe o folie de carton, care se ridică la un capăt, și pe celălalt alunecă semințele. Probabil, că pentru alte semințe trebuie să așteptați vântul sau să folosiţi un ventilator.

Semințele de harbuz, dovlecel și dovleac se scot pur şi simplu. Pulpa cu semințe de tomate, castraveți și zemoşi trebuie să fie ţinută câteva zile în apă la căld, se poate la soare. De îndată ce începe fermentarea, apare mucegaiul. În acest moment semințele trebuie să fie spălate (pulpa se separă ușor de semințe ) și apoi uscate.

Fermentația nu ar trebui să fie lungă, pulpa conține substanțele chimice care inhibă germinarea, iar dacă veţi ţine seminţele cu pulpa separată în apă, semințele pot germina.

Toate seminţele înainte de depozitare trebuie să fie uscate (și cele care vor fi stocate într-un container închis - cu mare grijă). Containere de sticlă sau de ceramică. Niciodată - din metal, la soare, într-un cuptor.

Depozitarea semințelor trebuie să fie uscată și rece. Dacă aveţi spaţiu disponibil în frigider, este cel mai bun loc pentru depozitare într-un borcan de sticlă închis.

Câteva sfaturi. Întârzierea selectării seminţelor din păstaie sau pulpe de tomate şi castraveţi este periculoasă.

Gărgărițele depun ouă în păstăile de mazăre și fasole înainte de coacere. Dacă veţi deschide păstăile fără întârziere, atunci larvele vor ieşi din ouă, însă nu vor reuşi să se răspândească. Însă dacă veţi pierde acest moment, atunci ele vor pătrunde în seminţe şi vor consuma măruntaiele, se pot împupa multe larve și în loc de seminţe de mazăre și fasole în primăvara veţi semăna gărgăriţe într-un ambalaj de fasole .

Păstrarea tomatelor mature un timp suplimentar până la momentul de putrefacţie poate duce la faptul că agenții patogeni care au provocat putrezirea fructului, vor infecta seminţele. Este o prejudecată ciudată – de a scoate seminţele din roşii doar după ce acestea au început să putrezească.

Colectând semințele, este necesar să ştim exact dacă planta mamă face parte din soiul polenizat încrucişat. Nu este nevoie să colectăm semințe de hibrizi.

 

 

 

Sursa: vk.com

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 07 septembrie 2013 9:30
Vizualizări: 2421

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
57
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
74
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
50
Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
122