Semnificațiile mărțișorului în lume, de la începuturi

/ Vizionări: 2388

Semnificațiile mărțișorului în lume, de la începuturi

În trecut, la 1 martie, chiar înainte de răsăritul soarelui se dăruia un fel de mărțișor copiilor și tinerilor, atât fetelor cât și băieților. Șnurul mărțișorului, alcătuit din două fire răsucite de lână, unul alb și altul roșu, simboliza reînnoirea timpului, adică un nou an, și renașterea naturii, odată cu venirea primăverii.

Semnificațiile mărțișorului dat în vechime ducea cu gândul la speranță și era oferit în dar persoanelor dragi, ca să le aducă noroc și prosperitate.

În prezent, doar femeile și fetele mai primesc mărțișoare, care trebuie purtate cu demnitate pe toată durata lunii martie, tot pentru a atrage belșugul în viața lor. În Moldova, însă, fetele dăruiesc mărțișoare băieților, împreună cu ghiocei sau alte flori care apar la începutul primăverii.

Mărțișorul datează de mii de ani

Nu o spunem noi, ci arheologii care au descoperit mărțișoare vechi de câteva mii de ani. Acestea au forma unor pietre mici, de râu, vopsite cum altfel?!, dacă nu în alb și roșu. Înșirate pe o ață, pietricelele se purtau la gât.

Se pare că cele două culori simbolizau, dacă e să luăm în considerare una dintre numeroasele interpretări, vitalitatea femeii, mai precis culoarea roșie, iar albul simboliza înțelepciunea bărbatului. Astfel, mărțișorul exprima cele două principii unite într-unul singur, puternic și inseparabil.

Legenda Soarelui și firele alb și roșu

O altă poveste despre mărțișor îl are ca personaj principal pe Soare. Semnificaţia firelor alb şi roşu, împletite într-un șnur de care este agățat un mic obiect face referire și la momentul când Soarele a coborât pe Pământ prefăcut în fată.

Un zmeu a fost vrăjit de frumusețea ei și a luat-o prizonieră. Norocul ei a fost un cavaler voinic care s-a luptat cu zmeul pentru a o elibera. Soarele a luat din nou forma lui și a urcat din nou pe cer. În urma lui, cavalerul care a luptat pentru salvarea lui și-a vărsat sângele pe zăpadă. În acel loc, când zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei.

Dochia și cojoacele ei

Se spune că prima zi din luna martie este ziua Babei Dochia și că aceasta avea o fiică vitregă, care nu îi era la suflet cu niciun chip. De aceea, într-o zi geroasă Dochia i-a poruncit fetei să se spele în râul rece, aproape înghețat.

Lucrări în grădină în luna martie
Lucrări în grădină în luna martie

Legenda Babei Dochia

Prima zi a primăverii este ziua Babei Dochia. Legenda spune că ea avea o fiică vitregă pe care o ura. Într-o zi de iarnă geroasă, baba a pus-o să spele în râul rece ca gheaţa. Când era foarte înfrigurată s-a arătat în fața ei Mărțișor, care i-a dăruti o floare magică.

Baba Dochia când a văzut floarea a crezut că s-a făcut primăvară și a plecat cu oile ei pe munte. Ajunsă în vârful muntelui, Mărțișor a ieșit în calea ei și a transformat-o în piatră și la fel a procedat și cu oile sale. Se spune că firul mărțișorului este o funie compusă din 365 sau 366 de zile, semnificând zilele anului, și 1 martie ar fi fost data când Dochia a urcat cu mioarele la munte.

Ce origine are sărbătoarea mărțișorului

Tradiţie neobişnuită în Africa
Tradiţie neobişnuită în Africa

Unele voci cred că mărțișorul ar fi apărut în timpurile Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit la începutului lui martie, odată cu venirea primăverii. Deopotrivă zeul războiului și al fertilității, mărțișorul era simbolizat prin două culori, albul pentru pace și roșu pentru război.

De fapt, până în secolul al XVIII-lea a fost sărbătorit Anul Nou în prima zi din martie. Și la geto-daci începea anul tot pe 1 martie, numai că ei aveau un calendar cu doar două anotimpuri: vara și iarna. În toate popoarele, mărțișorul simboliza noroc, urări de bine, sănătate, dragoste și armonie.

Și în prezent se împodobesc pomii cu mărțișoare

După ce este purtat o lună întreagă, mărțișorul este prins în ramurile unui pom, neapărat fructifer, ca să aducă belșug atât în roade, cât și în casă. Este foarte important ca cel care prinde în pom un mărțișor să-și pună o dorință.

La noi, prin părțile Moldovei, la începutul lui aprilie sunt mulți copaci împodobiți. În zona Transilvaniei, aceste podoabe colorate se atârnă de uși, ferestre și chiar de coarnele animalelor domestice, ca să alunge energiile negative.

Ca și în România, mărțișorul este o tradiție și în Republica Moldova şi Bulgaria, Albania, Macedonia.

 

Sursa: clickpentrufemei.ro