Sentimentul de justiție este mai puternic decît setea

/ Vizionări: 1866
Tag-uri: ,

Вода, жажда

 

Există oare ceva în această lume care ar putea face o persoană care suferă de sete să refuze la apă? Se pare că există. Studiile recente au arătat că omul poate refuza apa dacă știe că apa a fost pe nedrept împărțită între el și colegul său. Rezultatele acestui experiment arată că oamenii sînt în măsură să renunțe la lucrurile vitale pentru restabilirea echității.

Pentru când ți-e sete…
Pentru când ți-e sete…

Oamenii de știință de la Centrul de neurodiagnostic de la University College din Londra, au realizat un experiment cu 21 de persoane sănătoase. La 11 dintre ei le-a fost indusă setea cu ajutorul unei picurători cu soluție de sare. În scopul de a determina cît de însetată este persoana   i-a fost măsurat nivelul de sare din sînge.

Apoi, participanților însetați li s-a spus că li se va oferi un partener și unul dintre ei va trebui să decidă cum să împartă o sticlă de apă. Celui căruia i se va oferi apa împărțită va trebui să decidă - o bea sau nu. În caz de refuz de abea apa ambele părți aveau să primească apa o oră mai tîrziu.

Specificul experimentului era că partenerul celui însetat împărțea apa inechitabil – el își lăsa șapte optimi din sticlă, iar celuilalt îi oferea doar o optime. Ca urmare, cel însetat refuza să bea apă, chiar și atunci cînd se simțea foarte însetat.

Băutură rapidă ce potolește setea
Băutură rapidă ce potolește setea

"Pînă în prezent, există o dezbatere aprinsă cu privire sentimentul de justiție care este caracteristic doar oamenilor, - a spus șeful echipei de cercetare Nick Wright. - Rezultatele studiului nostru arată că noi, spre deosebire de cimpanzei, putem refuza de astfel de lucruri vitale cum ar fi hrană și apă, în favoarea justiției. Mai mult decît atît, o persoană poate refuza de la apa împărțită pe nedrept de apă, chiar dacă îi tare sete. "

Cu toate acestea, nu putem spune că dorința de justiție ar fi un instinct de bază. Oamenii care au avut o sete cu adevărat greu de suportat, au acceptat mai des apa împărțită inechitabil.

Studiul a fost publicat in revista Nature Scientific Reports.

 

Sursa