Senzaţional! De 50 de ani este ascuns adevărul despre apariţia scrisului pe Terra! (+ Video)

/ Vizionări: 7626

Senzaţional! De 50 de ani este ascuns adevărul despre apariţia scrisului pe Terra! (+ Video)

 

Acum 50 de ani (1961), în localitatea Tărtăria (România) arheologul Nicolae Vlassa a descoperit trei tăbliţe de lut, care au fost datate de cercetători cu mijlocul mileniului VI î.Hr. Astfel, Tăbliţele de la Tărtăria reprezintă cele mai timpurii mărturii ale scrisului uman, fiind cu cel puţin un mileniu mai vechi decît monumentele scrierii sumeriene din Mesopotamia.

 

Senzaţional! De 50 de ani este ascuns adevărul despre apariţia scrisului pe Terra

Atenţie! Fragmente de 200 de kg din sonda spaţială rusească se vor prăbuşi pe Pămînt pe 15 ianuarie
Atenţie! Fragmente de 200 de kg din sonda spaţială rusească se vor prăbuşi pe Pămînt pe 15 ianuarie

Suprafaţa tăbliţelor este acoperită cu diferite imagini, reprezentări stilizate de animale şi copaci, dar şi simboluri cu o semnificaţie incertă. Această descoperire senzaţională încă nu şi-a găsit locul bine meritat în tratatele şi manualele de istorie a neamului uman. Deoarece subminează multe teorii privind originea civilizaţiei umane, această descoperire a trecut practic neobservată, iar unii istorici şi-au permis să afirme că tăbliţele sînt falsuri, „puse” în groapă de descoperitor.

A rămas fără atenţie şi faptul că tăbliţele de la Tărtăria au fost descoperite lîngă un schelet care a fost datat aproximativ de cercetători cu anul 5500 î. Hr., iar reputata cercetătoare Marija Gimbutas a demonstrat că aceste piese sînt cele mai vechi mărturii ale scrisului uman.

Descoperirea a rămas practic anonimă şi după ce astfel de tăbliţe au fost identificate şi în alte regiuni din Balcani: în Bulgaria (Karanovo, Gracianiţa), Grecia (malurile lacului Orestiada), Serbia, Ungaria, Ucraina, Moldova.

Respectiv, pe parcursul ultimelor decenii au apărut mai multe argumente în susţinerea ipotezei privind apariţia scrierii pictografice mai întîi în sud-estul Europei şi mai apoi în Mesopotamia.

Ca dovadă poate servi studiul cercetătorului american Keith Massey, specialist în criptarea şi decriptarea mesajelor, care demonstrează originalitatea şi valoarea istorica a tăbliţelor de la Tărtăria.

Mai multe informaţii despre Scrisul în lumea antică.

 

 

Sursa: moldovenii.md