Sepp Holzer: Moldova ar putea deveni o oază pe pămînt (Video)

/ Vizionări: 6428

Зепп Хольцер: Молдова может стать оазисом на земле 

 

Sepp Holzer în regiunea Tula (Video în rusă)

Agricultorul care a revoluţionat lumea, ţăranul montan care a devenit milionar şi consultantul în permacultură, Sepp Holzer, a efectuat o vizită în Moldova, la invitaţia companiei SA „DAAC Ecoplant”. Sepp Holzer consideră că cheia succesului şi a unei vieţi fericite constă în atitudinea corectă faţă de natură şi în armonia cu natura. Aflîndu-se în premieră în Moldova, Sepp Holzer a declarat în exclusivitate pentru NOI.md că ţara noastră este minunată, cu un potenţial mare, care, din păcate, nu este valorificat.

 

„Am văzut spaţii extinse de cîmpie aflată în păragină, livezi care nu sînt îngrijite de nimeni. Există o mulţime de alternative de a folosi aceste livezi, iar pentru aceasta e nevoie de creat rezervoare cu apă. Aici sînt cultivate doar monoculturi. Cît priveşte întreţinerea animalelor, am văzut aici animale priponite, care se aflau în stare de stres la soare, fără apă. Acest lucru este inadmisibil. În schimb, mi-au plăcut micile vile, frumos îngrijite”, a menţionat fermierul din Austria.

Permacultura. Sepp Holzer. Seminar la Kiev, noiembrie 2010 (Video în rusă)
Permacultura. Sepp Holzer. Seminar la Kiev, noiembrie 2010 (Video în rusă)

Totodată, Sepp Holzer consideră că pămîntul este un dar al naturii şi ţăranii singuri trebuie să-l prelucreze, nu să-l vîndă străinilor. „Cred că nu trebuie de vîndut ţara, ci trebuie de prelucrat pămîntul, de atras tineri interesaţi, ca aceştia să primească satisfacţie de la pămînt”, consideră Holzer.

Potrivit oaspetelui austriac, ţăranii moldoveni nu trebuie să se bazeze pe ajutorul statului, ci să obţină totul de sine stătător. „În cazul în care va fi făcută regulă în privinţa balanţei resurselor acvatice şi se va ocupa de livezi şi celelalte teritorii, atunci în cîţiva ani în ţară se vor produce multe schimbări. Moldova ar putea deveni o oază pe pămînt”, consideră Sepp Holzer.

De menţionat, că Sepp Holzer a creat un asemenea ecosistem, care aduce venituri solide cu cheltuieli mici.

 

 

 

 

Sursa: noi.md