Sepp Holzer – un arhitect al noii lumi ecologice

/ Vizionări: 3616

Зепп Хольцер – архитектор нового экологического мира 

 

Postul de radio Finam FM. Interviul cu Sepp Holzer (Video în rusă)

Mai este numit ”agricultorul rebel”. A persistat în metodele sale, în ciuda faptului că a fost amendat și chiar s-a aflat sub amenințarea cu închisoarea pentru tehnologiile elaborate.

 

Este vorba despre Sepp Holzer – cel mai faimos agricultor din lume, unul dintre pionierii ideii de permacultură. Timp de 40 de ani, el a creat un biosistem unic: iazuri, roci, terase montane, în care viețuiesc animalele, păsări, insecte și pești, cresc pomi fructiferi, ierburi medicinale, plante decorative și legume. Ferma lui, întinsă pe o suprafață de 45 de hectare în Alpii austrieci, este exemplul cel mai elocvent de aplicare a principiilor permaculturii la nivel mondial.

Raportul despre seminarul lui Sepp Holzer în Mirodolie, ziua a doua
Raportul despre seminarul lui Sepp Holzer în Mirodolie, ziua a doua

Holzer a creat unele dintre cele mai bune din lume modele de utilizare a rezervoarelor de apă ca reflectoare pentru majorarea coeficientului de încălzire solară, precum și de utilizare a microclimatului creat de aflorimente de rocă, în scopul extinderii zonei favorabile pentru plantele vecine.

Proiectele lui Sepp, în diferite climate și peisaje, au în comun faptul că toate sînt făcute cu o dragoste profundă pentru natură și cu respectarea principiilor permaculturii, care transformă semideșerturile, mlaștinile, terenurile sterpe și rîpile în grădini înfloritoare. Scopul acestora este crearea unor sisteme închise biologice pe o suprafață de 1 ha, unde toate elementele ale materiei vii, plantele, insectele, animalele, stihiile, mineralele și oamenii interacționează, completîndu-se și consolidîndu-se reciproc.

Autorul proiectelor de permacultură este invitat la prezentări de către universități de prestigiu din Europa și America – Austria, Scoția, Spania, Portugalia, America Latină, Ucraina, Rusia, iar acum și în Moldova.

În țara noastră, seminarele lui Sepp Holzer vor avea loc între 19-22 octombrie.

 

 

Sursa: noi.md