ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sfaturi practice pentru construcția unui gard viu




 

Daca doriti constructia unui gard viu in gradina dumneavoastra, iata cateva lucruri de care ar trebui sa tineti cont:

1.Trebuie sa va ganditi mai intai la scopul pentru care doriti sa aveti un gard viu. Va intereseaza doar din punct de vedere estetic sau pentru un scop practic anume? In functie de motivul pentru care vreti gardul viu, veti alege tipul de plante utilizate (mai dese sau mai inalte, cu flori sau nu etc).

2. Pentru gardul viu se pot folosi plante care raman verzi tot timpul anului (de exemplu tuia, buxus), plante care isi pastreaza doar o perioada frunzele (iedera, caprifoi, vita salbatica), dar si plante care infloresc, pierzandu-si frunzele iarna (iasomie, iedera cu flori galbene sau mov etc)

3. Cele mai multe garduri vii sunt facute cu plante care au frunzele verzi, insa puteti opta si pentru plante cu frunze rosii sau de alta culoare, putand si sa amestecati diferite specii, pentru a obtine o varietate mai mare de culori.

4. Pentru constructia unui gard viu, se poate opta pentru insamantare (pornirea gardului de la zero - dureaza mai mult pana veti obtine gardul dorit) sau plantare de puieti, butasi, arbusti mici sau mari, tufe etc (planta deja crescuta). Trebuie atentie sporita in primele luni, pana se prind in pamant. Daca ploile sunt dese nu mai trebuie udate suplimentar. Un gard viu poate fi construit fie dintr-un singur sir de arbusti/copaci (eficienti mai mult in delimitarea unei suprafete decat in blocarea privirilor trecatorilor, de exemplu), sau poate fi facut din plante mai putin inalte, din tufe dese (plantate de regula pe doua siruri paralele) care vor functiona ca o bariera atat pentru animale cat si pentru privirile nedorite. Pentru ca un gard viu sa fie impenetrabil din acest punct de vedere, trebuie ca planta sa se ramifice si sa se dezvolte inca de la baza. Daca plantarea se va face pe un singur rand, gardul va fi mai subtire, mai rar (conteaza totusi ce plante folositi), iar daca se va face pe doua randuri paralale, veti obtine un gard mai compact, mai bogat, mai dens.

5. Pentru alegerea plantei sau plantelor pe care le veti folosi la gardul viu, daca va intereseaza foarte mult aspectul, cel mai bine este sa cautati pe internet imagini cu garduri vii facute din diferite plante, pentru a vedea care va plac mai mult. Exista o multitudine de plante ce pot fi utilizate pentru gardurile vii, cateva dintre ele fiind: Molid sarbesc (Picea omorika), Molid (Picea abies), Paltin de campie (Acer campestre), Fag rosu (Fagus sylvatica), Paducel (Crataegus monogyna), Ligustrum (Ligustrum vulgare atrovirens), Berberis (Berberis thunbergii), Berberis rosu (Berberis thunbergii atropurpurea), Chiparos (Chamaecyparis lawsoniana), Thuja (Thuja occidentalis), Maces (Rosa rugosa), Fag sangeriu (Fagus sylvatica purpurea), Prunus laurocerasus, Calin (Viburnum lantana), Ligustrum ovalifolium, Photinia fraseri, Ilex aquifolium, salcie, etc

6. Plantele pentru gardurile vii pot fi cumparate din magazinele de profil, unde le veti putea vedea pe viu, dar si de pe internet. Pentru ca varietatea plantelor ce pot fi utilizate este atat de mare, iar unele necesita ingrijiri speciale, dupa ce v-ati hotarat la scopul pentru care vreti sa montati gardul viu, si dupa ce v-ati hotarat asupra aspectului (culoare, densitatea plantelor, inaltime etc), cel mai bine este sa intrebati vanzatorul legat de toate aspectele tehnice (plantare, udare, ingrijire, taiere etc). El va putea sa va raspunda punctual in functie de necesitatile particulare ale dumneavoastra, si conditiile specifice ale gradinii/zonei in care gardul va fi amplasat, mai ales daca a participat si la activitatea de crestere a plantelor in pepiniera din care provin.

Nu uitati sa intrebati inainte de achizitionarea plantelor urmatoarele aspecte:

- in cat timp se prinde planta dupa plantare si cum se face plantarea propriu-zisa;
- care este cresterea anuala in inaltime si diametru (in functie de acest aspect veti hotari locul in care veti pune gardul, lasandu-i suficient spatiu sa se dezvolte, dar si distanta la care trebuie puse plantele una fata de cealalta). In cazul insamanarii, in fiecare punct de insamantare, trebuie puse macar 2 sau 3 seminte, pentru ca macar una din ele sa germineze. Daca germineaza toate, scoteti-le pe cele mai firave si lasati doar una;
- in ce perioada a anului este cel mai bine sa fie plantat gardul;
- cat de des trebuie udat, si cand (important si in cazul plantelor deja crescute, si in cazul insamantarii);
- cat de des trebuie taiat, la ce inaltime si grosime poate fi mentinut pentru a avea o dezvoltare sanatoasa (unele garduri vii nu trebuie neaparat taiate, pot fi lasate sa se dezvolte liber).

7. Dupa o anumita perioada de crestere/fixare a gardului, se vor putea observa spatii libere - acolo trebuie adaugate noi plante sau puse noi seminte pentru germinat.

8. Conteaza zona in care puneti gardul, din punct de vedere al climei, cat de cald si cat de frig este, cata umiditate, cat vant. Daca vreti gard viu dintr-o planta exotica sau mai speciala, asigurati-va ca va rezista la conditiile specifice din tara noastra, sau mai exact din zona in care se afla gradina dumneavoastra.

9. Nu este indicata plantarea unui gard viu imediat langa casa sau alte constructii, daca este vorba de plante care se vor usca in anumite perioade ale anului, si daca in zona temperaturile ajung foarte sus, pentru ca apare un risc de incendiu.

10. Unele plante pot forma un gard viu pe un gard anterior, din sarma sau lemn, sau pe alte suporturi. Cateva dintre aceste plante sunt Gliricidia sepium, Erythrina spp., Spondias spp., Bursera simarouba, Iedera, Mana Maicii Domnului (Lonicera caprifolium), Vita de Canada (Parthenocissus quinquefolia) etc.

11. Gardurile vii puse cu scopul de a tine animale si privirile nedorite la distanta, trebuie sa fie cat mai compacte, lipsite de goluri, "imbracate" uniform in frunze, incepand de la baza si pana la limita superioara a plantei;

12. Dupa achizitionarea plantelor pentru gardul viu, nu le lasati cu radacinile expuse la soare si vant; este de preferat ca ele sa fie tinute in apa inainte de plantarea propriu-zisa. Este bine ca plantele sa fie puse in pamant cat mai repede dupa ce le-ati cumparat. La plantare, radacina trebuie sa stea vertical, fara sa fie indoita, apoi trebuie acoperita cu pamant si udata bine pana cand se obtine un aspect mlastinos.

13. Alegeti cu atentie locul unde va fi pus gardul viu, pentru ca va fi destul de greu de mutat daca va veti razgandi in timp.

14. Pentru a tunde gardul la acelasi nivel pe toata lungimea lui, puteti incerca sa urmariti aceeasi inaltime cu cea a plantelor taiate anterior sau puteti puteti lega o sfoara dintr-o parte in alta, la inaltimea dorita. De asemenea, puteti sa luati un reper de pe imbracamintea dumneavoastra (un buzunar, o capsa, un desen) si sa taiati intotdeauna la acel nivel.

 

Sursa: casesigradini.ro

ABONAȚI-VĂ
Luni, 16 martie 2015 9:20
Vizualizări: 9989

Citiţi de asemenea

Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
69
Cercetătorii de la catedra de ginecologie și obstetrică a Universității Stanford au declarat că au practic inventat o te...
62
Dacă v-ați confruntat vreodată în timpul curățeniei cu găsitea unor cuiburi de viespi agățate undeva într-un loc ascun...
162
Germanii postează astfel de videoclipuri."Cum arată de fapt cel mai călduros aprilie din ultimele 100.000 de ani, pe car...
115