Și pe Marte există un Grand Canyon

/ Vizionări: 3372

На Марсе тоже есть Великий каньон 

 

Zbor deasupra suprafeţei lui Marte (Video)
Zbor deasupra suprafeţei lui Marte (Video)

Grand Canyonul de pe Pămînt este imens, fără îndoială, dar nu este mai mult decît o zgîrietură în comparație cu canionul de pe Marte – Văile Marineris. Ele sînt de aproximativ zece ori mai mari (peste 4 mii de km lungime și 200 km lățime) și de cinci ori mai adînci (10 km) decît analogul de pe Terra. Acesta este cel mai mare canion din sistemul solar.

 

Imaginea prezentată a fost realizată pe baza datelor colectate de către aparatul spațial Mars Express timp de 20 de orbite. Imaginile spectaculoase au fost publicate de Agenția spațială europeană. Culorile sînt similare cu cele naturale. Scară verticală a fost mărită de patru ori față de orizontală.

Puteți vedea o gamă largă de caracteristici geologice, reflectînd istoria complexă a regiunii.

Formarea canionului, s-a aflat probabil, în strînsă legătură cu formarea cupolei de lavă Tharsis din apropiere, care încununează cel mai mare vulcan din sistemul solar - Olympus. Activitatea vulcanică este reflectată de natura rocilor de pe pereții canionului și cîmpiile înconjurătoare create de fluxurile succesive de lavă.

Forme complicate sînt rezultatul impactului forțelor externe, ceea ce este evident mai ales în mijlocul imaginii și de-a lungul părții de jos a imaginii.

Și-au avut rolul lor și alunecările de teren, în special în văile nordice, unde materialul cădea jos pe pante abrupte.

Deja după formarea văii ea a fost schimbată de fluxul de apă, care a adîncit-o. Prezența apei este atestată de mineralele locale, obținute de aparatele orbitale.

 

 

Sursa: moldovenii.md