Sigiriya, Sri Lanka: un uriaș rezervor de apă, construit în stâncă (+Video)

/ Vizionări: 3428

Бассейн вырезанный в гранитной скале

 

Un uriaș rezervor de apă este construit în stînca de granită la fundația piramidei treptate. Bazinul este împrejmuit de un zid de cărămidă cu o înălțime de peste doi metri. Greutatea pietrii tăiate în timpul construcției piscinei e egală cu 5 223,4 tone!

Interzicerea folosirii pungilor de plastic: Sri Lanka, Kenya, India (Video)
Interzicerea folosirii pungilor de plastic: Sri Lanka, Kenya, India (Video)

O observație interesantă: la capătul îndepărtat al piscinei (spre centrul piramidei) este o scară sculptată în stânca de granit, care duce din apă spre un mic podest, ce nu are nici o cale de ieșire. A doua scară treptată asemănătoare duce spre dreapta (de-a lungul părții mai mici a bazinului) și la fel, nu are nici o ieșire și e situată exact la același nivel. Privind cu atenție, se poate observa că podeaua acestor platforme se află exact la același nivel cu partea superioară a gardului, care înconjoară rezervorul. Se impune singura explicație logică - aceste scări cu podeste au fost concepute exclusiv pentru ca înnotînd în piscină, dacă este necesar, omul să le poată folosi pentru a urca foarte repede la vîrful gardului și să vadă ce se face din exterior.

Altă explicație nu există. Pentru că nu ai ce să privești în direcția ceea. În vale? Acolo e doar jungla, în toate părțile. E interesant un alt moment - sectorul de vizualizare (mai mult de 110⁰) de pe aceste platforme permite de a vedea cerul deasupra orizontului de est - asupra vechiului oraș Pollonaruva (la distanța de 28 km pe aer, cu vechi monumente de zidărie megalitică, adică prelucrarea blocurilor de granită cu unelte care le taiau, ca cuțitul taie untul) pâna la sud în direcția vîrfului lui Adam (muntele Sri Pada, la o distanța de 130 km).

Бассейн вырезанный в гранитной скале

Бассейн вырезанный в гранитной скале

Бассейн вырезанный в гранитной скале