Singapore premiat pentru amenajarea teritoriului

/ Vizionări: 4408

Сингапур получил награды за озеленение 

 

Orașul-stat situat pe insulele din sud-estul Asiei, nu poate fi numit modest: el este cunoscut datorită fantasticii grădini botanice și mai multor proiecte ecologice. Astăzi, Singapore sărbătorește o altă victorie: Kallang River Bishan Park reconstruit a fost numit cîştigător la categoria Peisajul anului (Landscape of the Year Award) în cadrul Festivalului Mondial de Arhitectură (World Architecture Festival). 

 

Сингапур получил награды за озеленение 

 

Pentru a crea un nou parc neobişnuit, designerii peisagistici de la Atelierul Dreiseit, s-au decis la o revoluție: ei au eliberat din beton peste 2,7 kilometri de albie a rîului Kallang, care înainte îşi purta apele sale prin canalul de drenaj neatractiv. Acum, această localitate arată destul de natural, datorită canalului şerpuit înconjurat de verdeața luxuriantă a zonelor de mlaştină.

 

Сингапур получил награды за озеленение 

 

Proiectul Bishan Park este o parte a Programului Singapore "Apă activă, frumoasă și curată" (Active, Beautifil, Clean Water (ABC Waters) Program). Astfel este numită inițiativa durabilă de transformare a resurselor acvatice în parcuri publice, potrivite pentru oraşul-stat.

 

Сингапур получил награды за озеленение 

 

Cum nu ar fi de surprinzător, dar arhitecții au reuşit să includă betonul „retras” din zona industrială în peisajul nou: din placile de beton armat a fost construit un lanț artificial de dealuri Recycle Hil, care s-au acoperit cu iarbă şi au început să semene cu un teren clasic undeva în Irlanda sau Scoția, în care glaciarul antic a împrăștiat pe pajiștile verzi, bolovani uriaşi gri şi pietricele.

 

Сингапур получил награды за озеленение 

 

"Dealul reciclat" a devenit o pistă pentru admirarea împrejurimilor și odihnă. Restul de beton a fost folosit pentru construirea podurilor peste rîu și plajelor sigure, pentru cei care ar dori să înoate și să se bronzeze.

 

Сингапур получил награды за озеленение 

 

Noul parc nu doar arată bine, dar şi funcţionează mai eficient. Albia rîului poate deţine cu 40 la sută mai multă apă decît canalul de beton vechi. Este o cifră serioasă, mai ales atunci când în timpul ploilor abundente, ea va reduce în mod semnificativ riscul inundării zonelor adiacente ale orașului.

 

Сингапур получил награды за озеленение 

 

În plus, unele dintre plante folosite în amenajarea teritoriului au fost special alese pentru capacitatea lor de a purifica apa în mod natural: acest lucru va permite orașului să mențină calitatea apei, fără utilizarea excesivă a substanțelor chimice.

 

Сингапур получил награды за озеленение 

Grădinile verticale din Singapore (+Video)
Grădinile verticale din Singapore (+Video)

 

În afară de acest premiul, titlul „Construcţia anului” (Building of the Year) în cadrul Festivalului Mondial de Arhitectură, premiat a fost şi „Grădinile golfului” (Singapore’s Gardens by the Bay). Oficial, premiul a fost acordat firmei Wilkinson Eyre Architects pentru eco-design inovator al grădinilor de iarnă cu răcire (Bay South), care sunt considerate cea mai mare seră din lume cu climă controlată. Arhitecții au proiectat cupole, pentru cîteva sere gigantice, în care înfloresc masive superbe de plante rare: unele dintre ele au nevoie de o climă tropicală, altele – de o climă mediteraneană, restul preferă o climă semiaridă.

 

Сингапур получил награды за озеленение 

 

Arhitecţii de la Wilkinson Eyre au dotat cupolele cu un tip special de sticlă, care optimizează iluminatul plantelor, reduce lumina soarelui excesivă, astfel încît să nu fie prea cald. Pe acoperiș sunt plasaţi senzori care în mod automat oferă umbră pentru plante cu ajutorul velei retractabile, atunci cînd temperatura din interiorul cupolei este prea mare.

 

Сингапур получил награды за озеленение 

 

Arhitecţii au găsit, de asemenea, o modalitate de a economisi energia folosită pentru răcirea aerului. Conductele cu apă rece sunt situate sub podea pentru a crea o răcoare în partea de jos a încăperii, în care sunt amenajate plantele din zona mijlocie. În partea de sus se acumulează aerul cald și mai aproape de cupolă pot fi plasate plantele iubitoare de căldură. De ce să nu aplicăm acest principiu în alte sere, case, birouri şi clădiri publice?

 

Сингапур получил награды за озеленение 

 

 

Sursa: facepla.net

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137