ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Spălatul: reţetele naturii



Spălatul: reţetele naturii

 

Nu e nici un secret faptul că, la alegerea mijloacelor de spălare, încercând a salva timpul şi banii, de fapt, dăunăm doar propria noastră sănătate. Numai un secol în urmă, oamenii utilizau pe scară largă ingredientele naturale vegetale, sucuri şi uleiuri pentru îngrijirea corpului, părului, spălarea rufelor şi aşa mai departe. În loc de a ne expune zilnic atacului chimic al fosfaţilor, coloranţilor şi aromatizatoarelor, precum şi a perturba ecologia planetei, oare nu este mai bine să ne amintim proprietăţile benefice ale plantelor capabile să formeze o spumă de săpun nu mai puţin eficientă şi inofensivă?



Nuca indiană de săpun

Desigur, această plantă tropicală este alternativa cea mai populară a săpunului. De la numele copacului - "saponina" – sunt numite substanţele de spumare, care sunt componentele celorlalte plante cu proprietăţi similare (din limba engleză „soap”- săpun şi „nit” - nucă).

Fructele plantei sunt numite, de asemenea, „SoapBerry” (pomuşoare de săpun), deoarece ele conţin 38% de saponină în coaja lor şi pentru mai multe secole sunt utilizate de către localnicii în gospodărie: această substanţă spălătoare este hipo alergică, spală perfect hainele murdare şi are un efect de înmuiere cum ar fi balsamul. Totul se explică prin proprietăţile chimice ale saponinei: acest formator de spumă lucrează la o concentraţie de 1 gram la 1 litru de apă, dar, în contrast cu săpunul obişnuit, nu produce o reacţie alcalină, care dăunează ţesăturile şi usucă pielea. Astfel, mâinile la femei indiene rămân frumoase, iar lenjeria – curăţată – spălată într-un regim econom, devenind după spălare moale şi neutrală, cu o aroma abia perceptibilă de verdeaţă.

 

Spălatul: reţetele naturii

Nuca de săpun


Cum se spală cu nucile de săpun?  Coajă nucilor este plasată într-un sac din ţesătură de bumbac, care se pune într-un tambur al maşinii de spălat împreună cu rufe. Cel mai eficient, substanţa lucrează într-o maşină pe jumătate plină cu apă moale şi caldă, astfel  aveţi nevoie de un minim de "materie primă". O porţie de lenjerie necesită trei-cincisprezece cochilii,  adică 2-7 fructe de saponine.

 

Spălatul: reţetele naturii


Decoct din nuci de săpun, de asemenea, este utilizat pentru spălarea părului şi pentru scăldat, ceea ce este foarte util pentru pielea delicată a bebeluşilor. Această substanţă de spălat nu elimină bariera naturală de protecţie, dar numai uşor curăţă pielea de murdărie şi grăsime, fără a compromite  sistemul imun şi fără a provoca alergii sau chiar astm bronşitic, ca şi unele şampoane sintetice, ale căror elemente nocive sunt adesea capabile să penetreze prin piele în sânge şi să se acumuleze în organismul copiilor. Principalul lucru este să vă asiguraţi ca spuma să nu nimerească în ochi - de la săpunul convenţional ea, în acest sens, nu diferă mult.

Apropo, acelaşi decoct are proprietăţi hidrofuge - respinge insectele în termen de câteva ore, dacă se aplică pe piele şi se lasă să se usuce. Pentru sănătate acest lucru  este inofensiv, spre deosebire de raptoare şi mijloace împotriva ţânţarilor ale căror eticheta provoacă un sentiment  înfricoşător. Insectele se tem de saponină (precum şi toate reptile cu sângele rece - broaşte, peşti, şopârle, etc.), deoarece pentru ei sunt o otravă. Toate acestea trebuie să fie luate notă de grădinari: pot fi eliminate, în mod eficient, dăunătorii (afide, gândacul Colorado , fotoftoroza şi alţi oaspeţi nepoftiţi), în doar 20-30 de minute, fără a provoca daune mediului înconjurător. Principalul lucru: paturile trebuie să fie pulverizate, ci nu udate, altfel vor dispărea  râmele, care afânează solul şi îl satură cu oxigen.

Nuci cu coajă de săpun, de asemenea, sunt utilizate de către indieni în afaceri de bijuterii: punând metale preţioase întunecate într-o soluţie concentrată , ei obţin bijuterii curate.


Boabe de săpun Shikakai (Saptala)

O alta alternativă ecologică de spălare sunt boabe de săpun (Acacia Concinna), cuprinse în păstăi de salcâm Shikakai.

 

Spălatul: reţetele naturii



„Shikakai” se traduce ca "planta pentru păr", deoarece în Orient aceasta este un balsam  aromatizator pentru păr , care se întăreşte şi creşte în volum, eliminând fragilitatea şi căderea, precum şi uşurând pieptănatul acestuia. Unguent cremos, obţinut prin amestecarea boabelor măcinate cu apă, femeile folosesc pentru a aplica pe faţă şi alte părţi ale corpului, precum şi pentru spălare. Boabele de săpun  au capacitatea de a restabili echilibrul de hidratare al pielii, eliminând inflamaţia şi umflarea. Săpunul-lichid natural din shikakai  este o soluţie concentrată spumantă de culoarea ceaiului negru proaspăt şi este potrivit pentru toate tipurile de piele.



Săpunăriţa sau Saponaria officinalis, ciuinul roşu , conţine 32% de saponină. Spuma groasă este extrasă din rădăcini, frecându-le în apă. Procesul poate fi accelerat prin încălzirea apei - se fierbe timp de câteva minute o cantitate mică de rădăcini. Cu "esenţa" rezultantă puteţi spăla, vă scălda  şi spăla părul spre folosul dvs. şi fără daune pentru natură.

 

Spălatul: reţetele naturii


Herniaria odorata Andz din familia Caryophyllaceae, o rudă a cuişoarei, se numeşte  şi săpun de câmp. Planta este adesea folosită pentru spălarea lânii industriale, dar este potrivită  şi pentru îngrijirea animalelor de companie, protejându-le de paraziţi.


Castan sălbatic

Spălatul: reţetele naturii


În coaja fructelor se conţine 11% de saponină, în pulpă - 6%.


Adonis

Spălatul: reţetele naturii

Rădăcinile sale conţin 28% de saponină.


Violet alpine (cyclamen)

 

Spălatul: reţetele naturii



Tuberculii rădăcinilor conţin cel puţin 25% de saponină.

Saponina este, de asemenea, în ferigi, socul (sambricus), primula vulgaris, ciuperci laetiporus sulphureus.

 

Spălatul: reţetele naturii



În ciuda faptului că soluţii de săpun de saponină în concentraţii mai mari au un efect negativ asupra insectelor, reptilelor, amfibienilor şi peştilor, pentru nevoile de spălare sunt necesare porţiuni foarte mici, astfel încât utilizarea chiar şi pe scară largă a acestor fructe cu coajă de săpun poate deteriora mediul de mii de ori mai puţin, decât detergenţii moderni omniprezenţi, şampoane şi alte mijloace de spălare. Astăzi, puteţi comanda cu uşurinţă în reţeaua globală aproape orice produs necesar, dar, din fericire, nu toate plantele "saponine" cresc în tropice sau în Alpi: câte ceva creşte şi în zona noastră, aşteptând timpul său.

 

 

Sursa: FacePla.net (trad. Ecology.md)

ABONAȚI-VĂ
Joi, 22 septembrie 2011 15:27
Vizualizări: 5954

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
65
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
38
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
208
Sub fertilitatea din așezarea ecologică Zvon-Gora de lângă Vitebsk, unde locuiesc Vlad și Alla Mișurni, se înțelege nu c...
166