Studentul din Kazan a inventat un analog solubil al pungii de plastic

/ Vizionări: 4152

Казанский студент изобрел растворимый аналог полиэтиленового пакета

 

Student de la Universitatea Națională Tehnologică de Cercetare din Kazan Ivan Zaharov a dezvoltat un film ecologic, care se dizolvă în apă timp de o zi. Potrivit lui Zaharov, pungile fabricate din acest material pot înlocui cele convenționale din polietilenă, care se descompun în 400-1000 de ani și contamină solul.

Casa autonomă de la studentii români
Casa autonomă de la studentii români

"Filmul este fabricat pe baza amidonului obișnuit, este suficient să-l plasați după utilizare în apă, în care materialul pe parcursul unei zile se dizolvă complet. După ce se formează azot și bioxid de carbon în cantități inofensive pentru om. De exemplu, o mașină emană o cantitate de dioxid de carbon echivalentă cu descompunerea a 50 de tone de astfel de pungi"- a declarat Zaharov pentru Itar-Tass.

Acum studentul este ocupat de brevetarea invenției sale. Conducerea complexului de prelucrare a deșeurilor din Kazan "Samosîrovo" a manifestat  deja interes pentru inovație".

"Activitatea studentului este extrem de importantă pentru mediu. Materiale pe bază de polietilenă sunt expuse la o degradare naturală foarte îndelungată. Tendința globală - crearea materialelor biodegradabile pe baza polimerilor vegetale. Dezvoltarea studentului din Kazan este un mare succes în această direcție", - a spus doctorul în științe tehnice, profesor la universitate Albert Kanarski.

Pentru invenția sa Zaharov a primit o bursă personală de la primarul orașului Kazan, Ilsur Metșin. Lucrările asupra filmului au început cu patru ani în urmă. Ele s-au desfășurat sub conducerea șefului Catedrei de inginerie alimentară pentru întreprinderile mici, Mstislav Polivanov.