Studiu: Încălzirea globală poate provoca colapsul speciilor oceanice

/ Vizionări: 1518

Пищевая цепь мирового океана разрушается

Un nou studiu prezintă o imagine sumbră a colapsului ecosistemelor oceanice, ca urmare a schimbărilor climatice și a acidificării. Vestea bună e că suntem în măsură să atenuăm unele efectele, spun oamenii de știință.

Schimbările climatice ar putea transforma în curând fauna bogată și plină de viață a oceanelor în ecosisteme simple, care nu mai pot sprijini miliardele de oameni care depind de ele ca sursă primară de hrană, se arată într-un nou studiu, citat de Deutsche Welle.

97% dintre savanţi sunt convinşi că principalul vinovat de încălzire globală este omul
97% dintre savanţi sunt convinşi că principalul vinovat de încălzire globală este omul

Încălzirea globală și acidificarea oceanelor va devasta o parte a zooplanctonului, a peștilor mai mici și a peștiilor carnivori mari, potrivit unei meta-analize care combină date de la peste 600 de experimente de măsurare a efectelor schimbărilor climatice asupra ecosistemelor. Este de așteptat ca doar microorganismele să crească în număr și diversitate, se arată în studiu.

„Proiectele noastre de analiză au observat scăderea abundenței speciilor în multe tipuri de organisme. Nu vorbim totuși de un colaps al speciilor din partea de sus a lanțului alimentar spre cele de la baza sa”, a precizează Ivan Nagelkerken, autorul principal al studiului și viitor colaborator al Institutului de mediu al Universității Adelaide din Australia de Sud.

Apele calde și aciditatea ucid, de asemenea, coralii și stridiile. În SUA, proprietarii culturilor de stridii investesc deja enorm în efortul de a atenua efectele negative, precizează Nagelkerken.

Oceanele devin tot mai acide, deoarece absorb mai mult dioxid de carbon. Dioxidul de carbon absorbit se dizolvă în apă și formează acid carbonic, modificând PH-ul oceanului.

Câteva dintre efectele schimbărilor climatice pot fi evitate, susțin specialiștii. Imagine via whatzmore.blogspot.com

Ne îndreptăm spre dezastru: Acidifierea oceanelor a crescut cu 26% faţă de epoca preindustrială
Ne îndreptăm spre dezastru: Acidifierea oceanelor a crescut cu 26% faţă de epoca preindustrială

Emisiile globale de dioxid de carbon vor continua să crească în viitorul apropiat, spune Christiana Figueres, șef ONU privind schimbările climatice, avertizând recent că negocierile climatice viitoare din Paris nu vor limita încălzirea globală la 2 grade Celsius peste temperatura din perioada preindustrială.

Totuși, autorii studiului sugerează că există acțiuni care pot încetini impactul schimbărilor climatice asupra biodiversității oceanului.

„S-ar putea realiza acest lucru prin reducerea pescuitului excesiv, menținând astfel populațiile sănătoase și diverse, și oferindu-le eventual posibilitatea de a se adapta”, precizează șeful echipei de cercetare.

Studiul ” Global alteration of ocean ecosystem functioning due to increasing human CO2 emissions” a fost publicat în jurnalul Proceedings al Academiei Naționale de Științe (PNAS) și este considerat „studiul cel mai cuprinzător” al impactului schimbărilor climatice asupra oceanelor, spun autorii.

 

Sursa: solar-magazin.ro

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137