Sub gheața din Antarctica s-a descoperit ceva colosal

/ Vizionări: 1988

Ученые обнаружили в Антарктиде самый большой на планете каньон

Savantii au gasit dovezi care ne arata ca cel mai mare canion s-ar afla sub gheata Antarcticii. O echipa condusa de Universitatea Durham a gasit un canion masiv cu ajutorul datelor adunate de un satelit in estul Antarcticii. Chiar daca nu este vizibil cu ochiul liber, pot fi detectate urme slabe ale unui relief subglacial. Daca existenta sa poate fi verificata de masuratori directe, canionul este o descoperire geologica fabuloasa.

“Analizele noastre ne indica primele dovezi ca un canion urias si, posibil, un lac sunt prezente sub gheata din zona Princess Elizabeth Land. Este incredibil ca asemenea trasaturi geologice sa fi evitat complet detectarea pana acum.” Stewart Jamieson, om de stiinta

Relieful indicat de satelit sugereaza ca sistemul de canioane are o lungime aproximativa de 1.100 km si o adancime de 1 km sub nivelul marii, in anumite zona. In plus, presupusul lac ar fi de 140 X 20 km.

Unul dintre motivele pentru care canionul ar fi evitat complet detectarea ar fi informatiile prea putine pe care le detinem despre grosimea ghetii antarctice.

“Aceasta este o regiune mai mare decat Marea Britanie si stim extrem de putin despre ce s-ar afla sub gheata de aici. Stim mai putine despre ce se afla dedesubt decat cunoastem despre suprafata planetei Marte.” – Stewart Jamieson

Cercetatorii cred ca sistemul de canioane a fost sapat de fluxul apei atat de departe in istoria planete, intr-o perioada in care gheata nu exista.

Cercetarea a fost publicata in Geology.

 

Sursa: soundofscience.info