ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Subvenționarea combustibililor fosili este inamicul nr. 1 pentru energia alternativă



 

 

 

Fatih Birol, susţine că nu este nici un sens în sprijinirea energiei din surse regenerabile de către guvernele, care în acelaşi timp subvenționează extragerea cărbunilor, petrolului și gazelor.

 

Economistul principal al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) din nou a îndemnat guvernele din întreaga lume să pună capăt subvențiilor prea generoase de petrol și gaze, avertizând că instabilitatea politică a devenit o problemă majoră a pieței de energie alternativă.

Adresându-se delegaților de la conferința anuală a Asociației Europene pentru Energia Eoliană, la Viena, Fatih Birol a numit subvenționarea combustibililor fosili inamicul nr.1 pentru dezvoltarea energiei durabile. Datele AIE arată că în 2011, la nivel mondial subvențiile în combustibilii fosili au constituit 523 de miliarde de dolari. Potrivit lui Birol, acest fapt poate indica posibilitatea de a ridica costul creditelor de carbon până la $ 110 pe tonă. Valoarea actuală a creditelor de carbon în UE este mai mică de $ 10 pe tonă.

Analiștii susțin că combustibilii fosili sunt subvenționaţi în principal de economiile în tranziție. Birol, întotdeauna a susținut că subvențiile uriașe și beneficiile fac piața mondială a energiei mai favorabilă pentru combustibilii fosili. "Pe de o parte, aceste țări vorbesc despre energie din surse regenerabile, eficiența și schimbările climatice şi în același timp, subvenționează combustibilii fosili. Este un nonsens. Toate țările și guvernele lor ar trebui să acorde o atenție la această problemă".

 

Субсидирование ископаемого топлива — враг №1 для альтернативной энергетики

 

"Cu subvenționarea combustibililor fosili ... noi nu avem nici-o șansă să atingem indicii ecologicei și să oferim energiei alternative posibilităţi de a concura cu cărbunele, petrolul și gazele, deoarece din cauza acestor subvenții prețurile la ele sunt reduse în mod artificial". Ca răspuns la criticii care susțin că energia eoliană și alte surse regenerabile sunt prea imprevizibile pentru a fi o sursă sigură de energie, Birol a declarat că cel mai mare obstacol cu care se confruntă piața de energie alternativă este imprevizibilitatea politică şi nu problemele tehnice. "Mesajul meu către guverne conţine o presupunere: dacă politica lor ar fi la fel de previzibilă ca şi disponibilitatea energiei eoliene, atunci noi am câștiga acest joc".

Potrivit lui Birol, el speră că orice țară va refuza să subvenționeze combustibilii fosili în timpul apropiat sau mai puţin apropiat, mai ales după creșterea recentă a prețurilor la petrol care a apărut ca urmare a primăverii arabe. „Înainte de primăvara arabă, în unele țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, era o dorință de a reduce subvenţionarea combustibililor fosili, dar mă tem că această dorință nu mai este. Unele țări (cum ar fi India și Rusia) au obținut un oarecare succes. Dar, în general, în absența impulsului principal, eu nu mă aștept la schimbări majore în această politică”.

El a criticat, de asemenea, Orientul Mijlociu, Asia și America Latină, care susțin că subvențiile în combustibilii fosili sunt un factor cheie pentru dezvoltare economică. Critica lui Birol, este cauzată de faptul potrivit căruia, în conformitate cu datele AIE , cele mai multe subvenții vizează ţările cu venituri medii şi mari, şi nu economiile în curs de dezvoltare. Observațiile au fost spuse în ziua când o nouă analiză a Friends of the Earth a arătat că cancelarul Trezoreriei Regatului Unit, George Osborne a acordat companiilor de petrol și de gaze facilităţi fiscale în valoare de aproximativ 1 miliard de lire sterline, în timp ce guvernul britanic a declarat un refuz treptat la subvenționarea combustibililor fosili.

 

Autor: Diana Kern

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 10 martie 2013 18:01
Vizualizări: 2553

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
73
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
51
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
116
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
99