ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sucul de sparanghel, medicament natural pentru inima




 

Sparanghelul, o leguma mai putin cunoscuta si consumata la noi in tara, dar adorata in alte parti, are un gust fantastic si efecte nemaipomenite asupra sanatatii.

Sucul contine o multime de vitamine, inclusiv vitaminele A, E, K, si B6, in cantitati relativ mari. Doar cateva bucati de sparanghel contin 22% din valoarea zilnica recomandata de acid folic. In compozitia sa se regasesc cantitati mai mici sau mai mari de vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan, seleniu precum si fibre alimentare. Desi este lipsit practic de grasimi, are in componenta sa cantitati importante de acizi grasi de omega-3, scrie doctorulzilei.ro.

Chiar daca sparanghelul este apreciat pentru incomparabila sa aroma, calitatile sale terapeutice nu sunt deloc de neglijat. Chiar si numele sau, asparagus officinalis (lat. = medicament), indica aceste calitati. Chinezii, egiptenii, romanii si grecii au descoperit din antichitate aceste proprietati. In fitoterapie este utilizata partea aeriana a plantei, care se poate consuma ca atare, in diferite preparate culinare, sau sub forma de sirop, tinctura sau infuzie din lastari tineri.
In trecut, sparanghelul era folosit pentru tratarea afectiunilor care provocau inflamatii, precum artrita sau reumatismul.

Citeste si Beneficiile spanacului pentru sanatate

Folatii sunt cei care ajuta la reducerea inflamatiilor si ameliorarea durerilor. Cu proprietatile antiinflamatorii si antioxidante, sparanghelul este un luptator desavarsit impotriva cancerului de vezica urinara, la san, de colon, pulmonar, de prostata, ovarian, etc. Tot folatii contribuie si la reducerea riscului de boli de inima. Acidul folic regleaza homocisteina aminoacizilor, care, la niveluri ridicate poate fi un puternic factor de risc in dezvoltarea bolilor de inima. Acidul folic si folatii din sparanghel sunt extrem de indicati in regimul alimentar al viitoarelor mame.

Consumat regulat al sucului de asparagus cu miere intareste muschii inimii, imbunatateste sanatatea tractului digestiv si al colonului, rezolvand si problemele legate de constipatie.
De asemenea, sparanghelul are efecte benefice si asupra tractului urinar, prevenind infectiile si aparitia pietrelor la rinichi.

Bogat in vitamina K, ajuta la dezvoltarea si cresterea densitatii osoase, prevenind astfel osteoporoza si osteoartrita. De asemenea, vitamina K este esentiala pentru sinteza osteocalcinului, proteina structurala din oase, cu rol de preluare si depunere a calciului exact acolo unde este nevoie.
Consumul de sparanghel ajuta la scaderea tensiunii arteriale si protejeaza impotriva aparitiei premature a cataractei.

O alta substanta din sparanghel numita inulina este extrem de benefica in dezvoltarea bacteriilor considerate prietenoase pentru organism, facand astfel digestia un proces mult mai usor.

 

Sursa: ecomagazin.ro
 

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
78
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
49
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
221
Sub fertilitatea din așezarea ecologică Zvon-Gora de lângă Vitebsk, unde locuiesc Vlad și Alla Mișurni, se înțelege nu c...
169