Suedia valorifică 99% din deșeuri

/ Vizionări: 4262

Швеция использует 99% своих отходов

 

Suedia se află în plină “revoluție a reciclării“- una care a adus țara în pragul obiectivului zero deșeuri depozitate în gropile de gunoi. De fapt, mai puțin de unu la sută din resturile menajere generate de suedezi ajung astăzi la gropile de gunoi.

Țara scandinavă își gestionează atât de bine deșeurile încât a ajuns să importe din Marea Britanie, Italia,Norvegia și Irlanda pentru a alimenta cele 32 de centrale termo-electrice care funcționează pe bază de deșeuri.

Astăzi deșeurile sunt o marfă, s-au transformat într-o afacere “, a explicat directorul de comunicare al Autorității de Management a Deșeurilor din Suedia, Anna-Carin Gripwell, citată de Huffingtonpost.ca.

În fiecare an, un suedez produce în medie 461 kg de deșeuri, o cifră care se situează ușor sub media europeană care este de aproape 500 kg. Însă cantitatea de deșeuri pe care Suedia o incinerează pentru a obține energie electrică și termică este de 2 milioane de tone pe an.

La Moscova au început să recicleze Tetra Pak-ul folosit
La Moscova au început să recicleze Tetra Pak-ul folosit

Când deșeurile sunt depozitate în gropile de gunoi se generează scurgeri de gaz metan și alte gaze cu efect de seră, iar acest lucru, evident, nu este bun pentru mediul înconjurător“, a mai spus Gripwell.

Astfel, Suedia s-a concentrat pe dezvoltarea de alternative pentru a reduce cantitatea de toxine emanate în atmosferă sau infiltrate în pământ.

Un număr bun de reținut este faptul că trei tone de deșeuri conțin la fel de mult de energie ca o tonă de combustibil fosil… deci există suficientă energie în deșeuri“, a declarat Göran Skoglund,purtătorul de cuvânt al Öresundskraft, una dintre cele mai mari companii energetice din Suedia.

 

Sursa

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137