Supa picantă cu dovleac

/ Vizionări: 5326

Supa picantă cu dovleac

Când afară e toamna, cerul e acoperit de nori, şi vrem ceva cald ...

 

Supa picantă cu dovleacSă ne amintim de regina portocalie - dovleac!

Pepeni muraţi în dovleac
Pepeni muraţi în dovleac

Este o plantă excelent diuretică. Ea conţine potasiu, calciu, magneziu şi fier, vitaminele C, B, B2, PP, caroten, proteine, fibre. Din dovleac se obţine o substanţă care înăbuşă creşterea bacili TB.  Seminţele de dovleac au proprietăţi antihelmintice, dovleacul este util la maladii de inimă, rinichi, obezitate, hipertensiune arterială, constipaţie, colecistită.

Vitamina E, conţinută în dovleac, are proprietăţi de a preveni apariţia ridurilor şi petelor de îmbătrânire, netezeşte simptomele menopauzei, aplanează dureri în umeri şi talie, precum şi senzaţia de frig din cauza lipsei fluxului de sânge.

Caroten cu vitamina E previne îmbătrânirea celulelor şi a cancerului. Acesta susţine, de asemenea, activitatea mucoasei retinei, previne răceli, întăreşte sistemul imunitar, protejează organismul împotriva bacteriilor şi viruşilor.

Leii și dovleceii (Video)
Leii și dovleceii (Video)

Dovleacul conţine fibre vegetale care opresc constipaţia şi previn cancerul, colita şi diabetul zaharat. Calciu, vitaminele C şi B, care elimină din organism săruri acumulate şi previn hipertensiunea arterială. Pectina, găsită în dovleac în cantităţi mari, contribuie la excreţia substanţelor toxice şi a colesterolului.

Dovleac este cea mai bună legumă pentru alimentaţie dietetică. Bucate din dovleac se recomandă pentru prevenirea nefritei acute şi cronice şi pielonefritei. Suc de dovleac proaspăt este bun împotriva  constipaţiei cronice, inflamării tractului urinar, insuficienţei renale, hemoroizilor şi tulburărilor nervoase. Dovleacul elimină din corp săruri şi apa şi nu irită ţesutul rinichilor.

Datorită conţinutului ridicat de vitamina T, dovleacul poate fi numit cea mai bună garnitură la feluri de mâncare din carne de vită, porc şi alte bucate grase, deoarece această vitamină promovează asimilarea alimentelor grele pentru a preveni obezitatea. Anume pentru această proprietate dovleacul este atât de preferat de nutriţionişti care îl recomandă tuturor celor care visează să scape de kilograme în exces. În plus, dovleacul este campion printre alte legume după conţinut de fier, astfel fanii lui pot fi uşor cunoscute pentru un ten proaspăt şi o dispoziţie bună.

Astăzi, vă vom servi cu o supă-piure picantă!

Pentru 2 porţii avem nevoie de:

- Dovleac, 600-700g (cojit şi fără seminţe)

- Roşii, 1 buc

- Ceapă de 60-80g

- Usturoi, 2 căţei

- Ţelină, 2 tulpini

- Ardei iute, vârful cuţitului de 3 cm

Proprietatile curative ale dovleacului
Proprietatile curative ale dovleacului

- Ulei de măsline

- Pătrunjel

  • Se taie fin ceapa, ţelina, ardei iute şi usturoi. Se prăjeşte în ulei de măsline până la auriu.
  • Pe tomat se face o incizie şi se acoperă cu apă clocotită. După un minut, se curăţă de seminţe şi coajă, se taie măşcat.
  • Dovleacul decojit se tăie în bucăţi mari.
  • Toate legumele sunt puse într-o cratiţă, se acoperă cu apă fierbinte şi se fierbe timp de 15-20 minute.
  • Se măcină în blender până la o masă de piure.
  • Se diluează cu apă fierbinte până la consistenţa dorită.
  • Se adaugă sare şi piper negru măcinat după gust, se aduce la fierbere. Se maceră timp de 10 minute.
  • Se serveşte cu pătrunjel tocat, crutoane şi seminţe de dovleac.

Consumatorii de carne pot adăuga bacon în procesul de prăjire al legumelor, sau chiar înainte de servire.

Poftă bună!

foto: E. Rosnovskaia

Sursa: domrebenok.ru