ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Tehnologii agricole a vechilor locuitori din America




 

 

după cartea lui Gram Hencock «Urmele zeilor»
(Moscova, ed. "Вече", 1998)

 

Civilizația Tiwanaku

 

Unul dintre primii călători spanioli care a vizitat ruinele oraşului Tiwanaku pe teritoriul Boliviei actuale, la scurt timp după cucerire, a descris impresiile sale În felul următor:
"Să vorbim despre enormele, aproape incredibile, cladiri din Tiwanaku. Acolo este un deal artificial de o înălțime mare, care stă pe o bază de piatră, prevenind alunecările de teren. Acolo sunt figure uriașe sculptate în piatră ...ele  sunt puternic afectate de vânt, ceea ce vorbește despre vârsta lor venerabilă . Acolo există ziduri montate din pietre atât de mari, încât este dificil să ne imaginăm ce putere umană le-ar putea pune pe locul în cauză... Cum și cu ce instrumente și dispozitive ar putea fi efectuată munca de asemenea proporţii – este o întrebare la care noi nu avem nici un răspuns. .. "

Răspunsul la această întrebare nu există nici în ziua de azi, este puțin probabil că unele dintre clădirile Tiwanaku să fie construite cu ajutorul tehnicii moderne. Dar ceva totuşi despre acest oras misterios,  ştiinta a aflat. El a fost construit de oamenii albi cu barbă (imaginile lor sunt pe basoreliefuri Tiwanaku). Legendele locale le numesc "oamenii de Viracocha" și susțin că orașul a fost construit cu mult timp înainte de sosirea incasilor în aceste locuri. Oraşul a fost construit într-un mod miraculos peste noapte, iar imensele blocuri de piatră, unele cântărind mai mult de 400 de tone, au fost transportate prin aer cu ajutorul unei suflări de trâmbițe.

Catastrofa

Tiwanaku a fost un port maritim, iar acum se află la o altitudine de 3750  metri deasupra nivelului mării. Dezastru l-a abătut cu aproximativ 12000 de ani în urmă (acest lucru este stabilit în conformitate cu orientarea astronomică a clădirilor şi imaginile animalelor de pe basoreliefuri, disparute în aceiaşi perioadă). Cauza catastrofei au fost schimbările seismice care au făcut Lacul Titicaca (fostul golf maritim) să se reverse  și să înconjoare Tiwanaku. Apoi,  lacul s-a retras, separând cu cruzime marele oraş de la apele care au jucat un rol important în viața economică. Climatul în zona Tiwanaku, a devenit mai rece și mai puțin favorabil pentru creşterea culturilor agricole, astfel că în prezent,  aici nu se coc pe deplin nici porumbul, nici chiar cartofii. În cele din urmă acest lucru a dus la un exod în masă a populaţiei din Anzi,  în locurile unde nu era nevoie de o luptă atât de aprigă pentru supraviețuire.

Lupta pentru supraviețuire

 

Aparent, locuitorii extrem de civilizaţi din Tiwanaku nu au renunțat la luptă. Există dovezi că pe întregul Altiplano, cu mare intiligenţă şi zel s-au efectuat, experimente agricole cu scopul de a compensa într-un fel deteriorarea climatului. De exemplu, studiile recente au arătat că în regiune, din cele mai vechi timpuri, cineva a efectuat analizele uimitor de complexe a compoziției chimice a multor plante otrăvitoare din munţi și  tuberculii lor.Totodată, aceste analize se combinau cu dezvoltarea tehnologiei de detoxicare a legumelor potențial comestibile pentru a le face inofensive. Până în prezent nu există nici o explicație satisfăcătoare a metodei create de dezvoltătorii acestei tehnologii, - spune docentul în antropologie de la Universitatea din Washington, David Broumen.

Detoxicarea plantelor

 

David Broumen scrie:
"Cultivarea plantelor pe Altiplano necesita o dezvoltare simultană a tehnologiei de detoxicare. Majoritatea plantelor utilizate în mod constant în Tiwanaku antic, în stare brută, conține o cantitate semnificativă de toxine, de exemplu, soiuri de cartofi care sunt mai rezistente la frig și cresc cel mai bine la altitudini mari au un continut mai mare de glycoalkaloid de solanina. În plus, el conține un inhibitor care blochează acțiunea unui număr de enzime digestive necesare pentru descompunerea proteinelor, ceea ce este dăunător la altitudini mari, unde presiunea parțială de oxigen degradează chimia descompunerii  proteinelor... ".

Tehnica detoxifierii, dezvoltată în Tiwanaku, în scopul de a face aceste soiuri de cartofi comestibile, în același timp crește termenul de păstrare a produsului. Practic, fiecare dintre aceste calități este un produs secundar celuilalt. "Agricultorii din Altiplano, - explică Broumen, - timp de mii de ani fabricau cartofii uscaţi sau ”chuno”,  folosind congelarea secvențială, dezalcalinizarea și uscarea la soare. Explicația originală pentru acest proces de tranziție se limitează la faptul că în rezultat  se obținea un produs alimentar cu un termen de depozitare prelungită (șase ani şi mai mult). Dar, acum putem găsi  și o altă logică. Dezalcalinizarea și uscarea la soare sunt necesare pentru a îndepărta cea mai mare parte de solanina și excesul de nitraţi, iar prepararea alimentelor distruge inhibitorii  de enzime. Astfel, uscarea şi congelarea nu sunt determinate doar de dorința de a avea o aprovizionare sigură de produse alimentare, mai este important că această tehnologie permite a utiliza aceşti cartofi fără risc".

În alte plante cultivate în Tiauanako, de asemenea, există o concentrație ridicată de toxine, care necesita diferite metode de detoxicare pentru a utiliza aceste plante în alimentația umană. "Oka" conține o cantitate semnificativă de oxalat; quinoa și kanihua - nivelul ridicat de acid cianhidric și solanina, amaranthus  acumulează nitrații și conține o mulțime de oxalat, tarvi conține un alcaloid otrăvitor, lupinin, fasole conțin un număr diferit de glicozide citogenetice de fazeolunatina, etc. În unele cazuri, detoxicarea crește simultan termenul de păstrare a produsului final, multiplicând efectul pozitiv al tehnologie. O explicație satisfăcătoare privind modul de dezvoltare a procesuluit de detoxicare, deocamdată nu există.

 

Tehnologia câmpiilor ridicate

În aceeași perioadă un agricultor necunoscut a avansat mult în crearea câmpiilor ridicate amenajate pe terenuri apărute în rezultatul apelor scurse din lac; ca urmare  au apărut fâşiile caracteristice pentru solul ridicat și coborât. Doar în anii 60 din secolul nostru oamenii au reușit să înțeleagă scopul acestor platforme ridicate și canalelor mici. Vizibile și astăzi, aceste "varu-vaaru", cum le numesc indienii locali au fost o parte a complexului agrotehnic creat în vremurile preistorice, dar care a depăşit cu mult sistemele moderne de utilizare a solului".

Inima sistemului au fost platformele de pământ la un metru înălţime, 10-100 de metri lungime și 3-10 metri lățime. Aceste creste sunt separate de canale de aceeași mărime și formate din solul exavat din ele. Platformele periodic au fost fertilizate cu nămol și alge, bogate în azot,  scose din partea de jos a canalelor în timpul sezonului uscat. În prezent ... depozitările din canalele vechi sunt mult mai bogate în nutrienți, decât solul văii din jur.

 

Dar sistemul de platforme şi de canale nu este doar o modalitate de a crește fertilitatea solului. El creează un microclimat în zonele muntoase care prelungeşte perioada de creștere a plantelor și rezistența culturilor agricole la condițiile adverse. De exemplu, în timpul secetei frecvente canalele servesc ca o sursă de umiditate, iar platformele ridicate salvează de inundații la fel de frecvente. În plus, apa din canale joacă rolul de acumulator de caldura, care absoarbe căldura soarelui în timpul zilei și o redă în noaptea rece, creând o pătură de aer relativ cald în jurul plantelor.

În ultimii ani, unele dintre aceste câmpii au fost cultivate prin eforturile comune ale arheologilor și agronomilor. S-a dovedit că pe aceste loturi experimentale cartofii dau o roadă de trei ori mai mare, decât pe câmpiile moderne cu cel mai înalt randament de producție. Odată, în timpul unui frig neobișnuit de puternic, acesta "aproape că nu a provocat daune plantelor din loturile experimentale". În anul următor,  recolta de pe fâşiile ridicate nu a fost afectată de seceta mistuitoare",  apoi - de la inundații atunci când au fost inundate câmpurile fermierilor vecini". Acest sistem agrotehnic, simplu, dar eficient, inventat de o cultură atât de antică că nimeni nu știe numele ei, s-a dovedit a fi atât de util, încât a stârnit interes în rândul guvernului bolivian și agențiilor internaționale de dezvoltare  şi este acum testat în alte regiuni ale lumii.

 

Nimeni încă nu a explorat problemele de interacţiune dintre speciile pe aceste domenii, proprietățile imunitare ale plantelor, micro-organismelor ca urmare a nutriţiei speciale și vecinătăţii neobișnuite.

 

 

Sursa: tartaria.ru (foto: cekpema.net)

ABONAȚI-VĂ
Luni, 15 aprilie 2013 15:29
Vizualizări: 2912

Citiţi de asemenea

Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
104
Încă din copilărie, observându-și părinții lucrând în grădină, cum săpau, cum scoteau buruienile, cum fertilizau, gândea...
80
În anul 1881, familia Tolstoi s-a mutat la Moscova pentru a oferi copiilor educație. Tolstoi a avut dificultăți în a acc...
96
Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
156