ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Tema permaculturii a fost abordată pentru prima dată la Forumul Economic Mondial (WEF) din anul 2020 la Davos (+Video)

 

 

Forumul Economic Mondial (WEF) este o organizație non-guvernamentală elvețiană, cea mai cunoscută organizație de întîlniri anuale din Davos, la care sînt invitați cei mai importanți conducători de afaceri, lideri politici, minți proeminente și jurnaliști din întreaga lume. Subiectele discuțiilor sînt cele mai acute probleme mondiale, inclusiv sănătatea și protecția mediului. Logo-ul WEF include numele - World Economic Forum și exprimă ideea unei lumi deschise, arată dorința organizației de a uni lumea (circumferința deschisă ca și cum ar uni trei litere de "o").

În anul 2020 a avut loc cea de-a 50-a ediție a Forumului Economic Mondial, care a fost dedicat formării capitalismului pentru căutarea calitativă a soluțiilor la probleme serioase la nivel mondial, create de divizarea societății. În calitate de manifest, părțile au menționat: impozitarea echitabilă, intoleranța la corupție, remunerarea conducătorilor și respectarea drepturilor omului.

Pe fundalul acestor întrebări, la Forumul a fost un discurs unic, unde s-a vorbit despre permacultură. Permacultura ca abordare a proiectării spațiului înconjurător și ca sistem de conducere a gospodăriei agricole bazat pe relația dintre ecosistemele naturale.

Permacultura este răspîndită pe scară largă în întreaga lume ca direcție de dezvoltare a agriculturii ecologice și implică crearea unui sistem închis auto-funcțional de fabricare a produselor agricole, în care sînt folosite metodele agricole tradiționale, dar și știința și tehnica modernă. Dar cel mai important know-how al permaculturii este utilizarea observațiilor interconectărilor în natură, ceea ce permite crearea unor comunități de culturi și animale și obținerea de produse de înaltă calitate.

O persoană, cunoscută publicului larg ca Sadhguru, a vorbit în cadrul forumului despre cum putem planta un trilion de copaci pentru a salva planeta. Raportul foarte scurt și plin de viață al lui Sadhguru a devenit punctul culminant al acestui eveniment. Sadhguru a reușit să organizeze o mișcare în masă a oamenilor spre permacultură, la început pur și simplu vorbind despre copaci ca fiind plămînii omului.

Este foarte interesant să conștientizăm că lumea, în persoana participanților la WEF-2020, a început să se gîndească la copaci. Sadhguru a anunțat că 50-60% din solurile planetei Pămînt ar trebui să fie în umbra copacilor. Fără aceasta, este imposibilă restabilirea ecosistemul, carea ne oferă tot, și aer, și sol, și componenta acvatică, și produse nutritive. Deoarece participanții la forumul WEF 2020 vorbesc despre amploarea planetei, atunci și cifra pădurilor necesare să acopere 50-60% din solurile planetei Pămînt este foarte impresionantă. Aceste norme de siguranță ecologice necesare trebuie recreate pe planeta noastră.

Iată ce a făcut Sadhguru la el în India, în vederea soluționării restabilirii forestiere pe scară largă a planetei. Proiectul din sudul Indiei se ocupă de atragerea a cinci milioane de fermieri în cultivarea copacilor.

El a spus că plantarea copacilor începe cu un răsad sau o semință și pînă cînd acesta va deveni un copac vor trece 6-10 ani. Și în acești 6-10 ani copacul trebuie protejat împotriva multor amenințări, principalele dintre care sînt criminali, care se consideră antreprenori și se îmbogățesc prin tăierea și vînzarea lemnului. Tăierea copacilor este considerată ilegală, dar achiziționarea lemnului, precum și cererea pentru acesta, este destul de mare în multe țări și există multe dificultăți în jurul acestei probleme. Astfel, afacerea cu lemn este avantajoasă. Și această convingere al lui Sadhguru, ca argumente valabile pentru fermierii indieni, a condus la faptul ca acest lucru să devină un proces economic de succes pentru mulți indieni - să planteze copaci. Să planteze copaci în cadrul agriculturii cu alte culturi agricole între ele. Adică păduri mixte, grădini și livezi, pe care toată mișcarea mondială o numește permacultură.

Sadhguru a arătat simplu și clar cît de ușor poți îmbunătățit pămîntul, crește nivelul apei subterane, poți face ca copacii să crească mai bine și mai repede, împreună cu cultura agricolă, să îmbunătățești calitatea și valoarea nutritivă a plantelor.

Oamenii de știință estimează că 1,6 miliarde de persoane vor migra în orașe în următorii 10 ani. Numai în India, în următorii 10 ani, 220 de milioane de oameni vor migra în orașe pentru a se stabili permanent. Nici un oraș nu va putea face față unui astfel de aflux de populație. Problemele migrației populației rurale în orașe cresc riscurile în timpul unei pandemii și a oricărei crize, în special de origine globală. Vulnerabilitatea populației în zonele metropolitane supraaglomerate creează o mulțime de probleme legate de mediul înconjurător nefavorabil pentru locuitorii orașelor.

Sadhguru a propus oprirea migrației agricultorilor în orașele din India prin proiectele sale de plantare a pădurilor perene. În cazul în care fermierul va planta copaci multianuali, el nu va pleca nicăieri, deoarece aceștia reprezintă investițiile sale, care cresc zi de zi, și, prin urmare, și echivalentul monetar, corespunzător acestor copaci, este în creștere. Este extrem de important ca nu numai deșerturile să se transforme în păduri, ci și terenurile agricole să fie acoperite de copaci.

În ultimii 20 de ani, în multe colțuri ale Pămîntului, valoarea nutritivă a alimentelor consumate de om a scăzut cu 40%. Pentru a rezolva această problemă, la fermele de produse agricole trebuie plantați copaci. Și în acest caz, oamenii care vor trăi pe un astfel de pămînt nu vor ajunge în cartierele sărăcăcioase ale vreunui oraș.

Cînd Sadhguru a văzut că oamenii au pierdut legătura cu copacii, iar copacii au devenit pentru ei nimic mai mult decît un material pe cale de dispariție, el a învățat cîteva mii de oameni să demonstreze acest lucru milioanelor de oameni din India de Sud. Acest lucru arăta în felul următor. Oamenii au fost legați la ochii și au fost rugați să respire, imaginîndu-și că respirația copacilor este propria lor respirație. Odată ce oamenii au simțit această legătură, ei au început să planteze copaci.

Deoarece creșterea copacului durează 15-20 de ani pînă la o dimensiune acceptabilă, iar tăierea și scoaterea acestuia poate avea loc într-o singură zi, tăierea ilegală a copacilor pentru comerțul cu lemn nu poate fi oprită. Și din moment ce oamenii au nevoie de lemn, este logic ca acesta să fie transformat într-un produs agricol cultivat de agricultori. Este timpul să aruncăm o privire asupra lemnului, ca produs al producției agricole progresive în masă a culturilor de copaci. Deoarece pădurile de pe planetă nu mai rezistă exploatării noastre. Le-am exploatat destul! Și ele nu vor mai rezista exploatării ulterioare. 51 de milioane de kilometri pătrați de teren este ocupat astăzi în India de culturile agricole. Și dintre acestea, 40 de milioane de kilometri pătrați sînt folosite pentru creșterea animalelor sau furajelor pentru ele. Mulți sportivi celebri devin astăzi vegetarieni. Acesta este un moment excelent de a reduce consumul de carne. Dacă apetitul locuitorilor Indiei pentru carne se va reduce cel puțin în jumătate, atunci se vor elibera 20 de milioane de kilometri de terenuri agricole.

Nivelul de supraviețuire a copacilor pe un teren privat este mult mai mare. Fermierii au grijă de copaci și aceasta este afacerea lor, în primul rînd. El nu vede agricultura forestieră ca o salvare a planetei. Totul se face de dragul economiei și vom reuși mai bine dacă nu vom combina economia și ecologia. În acest mod simplu, Sadhguru intenționează să planteze un trilion de copaci pentru ca toți să fie în cîștig.

Programul de recuperare a fertilității solului și pădurilor din India prin permacultură este proiectat pentru 5 milioane de fermieri. Între 2,5 și 4 milioane de copaci vor fi plantați în bazinul unuia dintre rîuri pentru a reține 12 trilioane de litri de apă. Acest lucru trebuie făcut în diferite bazine fluviale, dar toate pe teren privat, deoarece rata de supraviețuire a copacilor pe teren privat este mai mare de 90%.

Creșteți și plantați copaci pentru a salva planeta! Creșteți și plantați copaci pentru a vă îmbogăți! Acest îndemn, adresat oamenilor de pe întreaga planetă, din partea întreprinzătorului cu renume mondial din India, Sadhguru, a răsunat de pe platforma Forumului Economic elvețian de la Davos, la care am dori să atragă atenție și numeroșii săi adepți din Moldova.

Autor: Anna Kunz

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
61
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
39
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
102
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
97