Terci din grîul spelta – mîncarea din poveste

/ Vizionări: 1882

Полба – каша «из сказки»

„Te voi sluji cu credință, cu ardoare și foarte sîrguincios, pentru trei sfărle în frunte ție pe ani, iar pe mine să mă hrănești cu grîu spelta fiert”… „Povestea popei și a lucrătorului său Balda” – A.Pușkin.

Da, departe am „plecat” noi de la terciul din poveste, deși pe timpurile lui Pușkin, acest soi de grîu îl cunoștea fiecare copil și hrănea întreaga Rusie.

„Caviarul negru al cerealelor” – așa e numit grîul spelta, strămoșul actualelor soiuri de grîu. Această înaltă „distincție” i-a fost acordată datorită calităților gustative, popularității, dar și beneficiilor sale.

Grîul spelta conține mai multe proteine decît în grîul obișnuit. Iată de unde Balda avea atîta putere. „… Trăiește Balda în casa popei,

Mănîncă cît patru,

Muncește cît șapte …”.

Gustul terciului din grîul spelta este unic, natural.

Mierea de albine – alimentul zeilor
Mierea de albine – alimentul zeilor

Grîul spelta are mai multe proteine, acizi grași nesaturați, fibre, fier și vitamine din grupul B decît grîul obișnuit. În special, proteinele constituie 25-37%. Pentru comparație: grîul moale în medie conține 14% de proteine. Proteina din glutenul grîului spelta conține 18 aminoacizi, necesare organismului uman și care nu pot fi obținute din alimentele de origine animală.

Polizaharidele ce se conțin în acest grîu joacă un rol important la crearea imunității. Totodată, acesta conține L-triptofanul, ce ameliorează starea noastră generală și creează emoții pozitive.

De menționată că toate substanțele utile, ce se conțin în grîul spelta au un nivel înalt de asimilare în organism.

În cazul întrebuințării regulate a bucatelor din grîul spelta:

- Se normalizează greutatea organismului (vitamina B6 ajută la eliminarea colesterolului și contribuie la asimilarea corectă a grăsimilor.

- Foamea dispare, deoarece carbohidrații din grîul spelta se asimilează încet și treptat. Devine clar de ce în centrele alimentației dietetice din Italia, bucatele din grîul spelta sunt incluse în meniul celor ce suferă de obezitate.

-Se îmbunătățește circulația sîngelui, fapt ce contribuie la menținerea tensiunii arteriale stabile.

- Se normalizează nivelul glicemiei

- Se ameliorează activitatea sistemelor cardiovascular, endocrin, nervos, digestiv și reproductiv.

- Se reduce riscul anemiei, maladiilor infecțioase și canceroase.

-Ridică tonusul și este benefic pentru cei care se ocupă cu sportul.

Datorită învelișului trainic al semințelor, grîul spelta este protejat de dăunători și nu necesită îngrășăminte chimice pentru cultivarea lui.

Aceasta demonstrează o dată în plus că „toate-s vechi și nouă toate”, iar terciul „din poveste” revine pe mesele noastre!

 

Sursa: ruslekar.info