ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Top 10 – Cele mai „eco” ţări din lume, în 2012




 

 

Clădiri verzi, produsele ecologice, companii eco-friendly – toate aceste cuvinte au devenit din ce în ce mai des utilizate în ultimii ani. Oameni din întreaga lume fac eforturi pentru a păstra Pămîntul sănătos: conduc maşini hibride, folosesc energia eoliană sau solară, reciclează. Mai mult de atît, unele ţări au adoptat legi pentru a sprijini acest stil de viaţă. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul pentru 2012 al ţărilor care fac cele mai mari eforturi pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător, conform unui indice stabilit de Universitatea Yale.

 

Faimoasa Universitate Yale a alcătuit un Index de Performanţă Ambientală (IPA), în baza căruia stabileşte cît de ecologică este fiecare ţară. Cercetătorii realizează anual un clasament al celor mai ecologice ţări din lume, după 25 de criterii, printre care se numără impactul mediului asupra sănătăţii populaţiei, protecţia habitatului sau calitatea apei şi a aerului. Deşi România este clasată pe locul 88 din 132, primind calificativul de „performanţe slabe”, cu un indice de 48,3, există state mult mai motivate, care au găsit modalităţi pentru a reduce emisiile de carbon şi au adoptat deja un stil de viaţă ecologic.

Germania şi-a propus ca, pînă în 2022, să închidă toate centralele nucleare, devenind astfel prima ţară puternic industrializată care a decis să renunţe la energia nucleară. Germania este în topul ţărilor europene cu surse alternative de energie – sursa principală o constituie vîntul (centralele eoliene). În Germania s-a ajuns pînă într-acolo încît comunitatea musulmană va construi o moschee cu turbine eoliene în minarete.

În afară de faptul că Suedia s-a concentrat pe hidroenergie şi energie eoliană pentru a genera electricitate, autorităţile au stabilit un plan de eliminare a combustibililor fosili, pînă în 2020, astfel că 28% din energie şi resurse sînt deja regenerabile şi ecologice. Măsurile au apărut încă din anii ’80, în timpul crizei petrolului, iar astăzi nenumăraţi cetăţeni alimentează automobilele cu metan, extras din dejecţiile vitelor. Mai mult de atît, companiile le cer angajaţilor să conducă ecologic (respectiv să nu accelereze puternic, să nu demareze în viteză şi să şofeze cu viteze mici), pentru a consuma cît mai puţin combustibil.

Italia este ţara cu cele mai extinse suprafeţe cultivate ecologic din Uniunea Europeană şi nu se preocupă de puţin timp de acest domeniu: numai în 2006 erau peste 1,1 milioane hectare, adică 20% din totalul terenurilor organice din UE de la acea vreme. Mai mult de atît, Italia a obţinut un punctaj maxim IPA în ceea ce priveşte efectul mediului înconjurător asupra sănătăţii. Ca un bonus, Vaticanul este cea mai ecologică zonă din lume, Papa Benedict al XVI-lea fiind denumit şi „Papa Verde”. Vaticanul a obţinut anul trecut titlul de stat cu „energie zero”, datorat construcţiilor cu „zero energie”, cu un bilanţ energetic anual zero, deoarece consumată scăzută din energia produsă este zero.

Austria a găsit diferite modalităţi inedite pentru a se înscrie în tendinţele ecologice. De exemplu, cu ocazia Olimpiadei de Iarnă din 2010, autorităţile au construit o „clădire pasivă” pentru a găzdui Comitetul Olimpic. Această construcţie nu a folosit sisteme de răcire sau de încălzire, deoarece se autoreglează din punct de vedere termic. Recent, Austria s-a alăturat Cehiei într-un program prin care se doreşte plantarea unor grădini eco-friendly la graniţa dintre cele două ţări. Aceste grădini conţin copaci fructiferi, flori şi ierburi plantate fără pesticide.

 

 

Sursa: noi.md

 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 19 august 2012 14:02
Vizualizări: 2462

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
67
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
108
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
77
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
237