Transformarea incredibilă a Mării Negre

/ Vizionări: 3550

Невероятное превращение Черного моряO fotografie surpinsă de satelitul Aqua al NASA arată că Marea Neagră a suferit transformări de-a dreptul uluitoare - a devenit albastră, apele sale căpătînd o culoare mai degrabă azurie.

Specialiştii spun că de vină ar fi o algă ce s-a răspîndit rapid aproаpe pe toată suprafaţa Mării Negre. Fitoplanctonul microscopic adună constant dioxidul de carbon din atmosferă, trimiţîndu-l apoi spre fundul mării. Această activitate asiduă a algelor unicelulare, cel mai probabil cocolitofore, are ca efect stabilizarea climei pe Pămînt. În zone cu trilioane de cocolitofore, apa are o culoare turcoaz-opacă. Biologii cred că acesta este şi motivul pentru care Marea Neagră şi-a schimbat culoarea.

Aceste microorganisme responsabile de coloritul deosebit al apei se mai întîlnesc pe coasta de nord a Australiei şi apele din jurul Islandei. In ultimii ani, acestea au fost găsite pe arii întinse şi în Marea Bering.

 

Sursa

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137