Transport în orașul solar. Top 10 transporturi pe energie solară

/ Vizionări: 5326

 

Transport în orașul solar

 

În lumea întreagă apar tot mai multe avioane, automobile și alte mijloace de transport care funcţionează pe energie solară. Despre ele vom vorbi în articolul dat.

 

 

 

 

 

 

Solar Impulse – aeronava solară care zboară prin toată America

Aeronava solară Solar Impulse pilotată de Bertrand Picard a zburat în Statele Unite din San Francisco în New York, efectuând un zbor de la coasta de vest la estul țării.

Solar Impulse este un avion care nu utilizează nici o altă sursă de energie în afara panourilor solare. Pentru a face acest lucru posibil, creatorii aeronavei au trebuit s-o echipeze cu aripi, având o anvergură de 61 de metri, pe care ei au montat elemente fotovoltaice. 

Transport în orașul solar

PlanetSolar – iahtul solar pentru călătorii în jurul lumii

Construit în 2010, iahtul  PlanetSolar a devenit una dintre cele mai deosebite și interesante nave din lume. Puntea iahtului este acoperită în întregime cu panouri solare, nava a fost construită pentru a îndeplini visul vechi al stăpânului său – a efectua o călătorie în jurul lumii pe energie solara.

Transport în orașul solar

Funicular pe energie solară

În orașul elvețian Tenna în Alpi, care este unul din centrele turistice de schi, în 2012 a apărut un funicular pe celule solare, primul din lume obiect de acest gen. Panourile sunt atârnate de-a lungul liniilor dispozitivului de ridicare.

Transport în orașul solar

PVCool  - bicicleta solară

 Desigur, bicicleta nu are nevoie de electricitate – aceasta merge mai departe datorită forței de gravitație sau picioarelor proprietarului. Cu toate acestea, energia nu ar împiedica pentru tot felul de dispozitive mobile, care însoţesc pilotul acestui mijloc de transport.

Transport în orașul solar

SolarWorld GT – turneu mondial pe panouri solare

Cele mai avansate vehicule electrice pot merge la o singură încărcare a bateriei la maxim câteva sute de kilometri. Dar această cifră poate fi crescută practic la infinit, dacă vehiculul va fi echipat cu panouri solare. Un exemplu de acest gen este carul electric SolarWorld GT, cu care proprietarii au efectuat o călătorie în jurul lumii.

Transport în orașul solar

Solar Shuttle - vaporetto alimentat cu energie solară

Doar recent compania SolarLab a lansat în producţie Solar Shuttle care funcţionează pe panouri solare instalate pe acoperișurile îndoite, și în prezent mijloacele de transport similare plutesc pe apele din Londra, Constanța și Hamburg.

Transport în orașul solar

Lune - motocicleta alimentată cu energie solara

În ciuda numelui său, motocicleta Lune este destinată, în primul rând, pentru conducere în timpul zilei. Transportul a primit numele său din cauza formei de semilună cu care el este similar în timpul parcării, atunci când proprietarul desface sistemul panourilor solare pentru a încărca bateriile.

Transport în orașul solar

Solar Shuttle - autobuz solar pentru călătorii pe teritoriul campusului

Un alt mijloc de transport numit Solar Shuttle. Doar că acum nu este un vaporetto, ci un autobuz terestru, de asemenea de mici dimensiuni. Acesta este destinat pentru a merge în limita campusului Universităţii Wake Forest din orăşelul Winston-Salem, Carolina de Nord.

Transport în orașul solar

Swiss Road Trains – trenuri stradale alimentate cu energie solară

Pe străzile unor orașe din Elveția a apărut recent o întreagă rețea de trenuri mici de agrement, care călătoresc în mod exclusiv datorită panourilor solare instalate pe acoperișurile lor. În unele locuri aceste mijloace de transport sunt chiar folosite ca transportul public.

Transport în orașul solar

Sunjammer - vela solară de la NASA

Deja în 2014 Agenția spațială americană intenționează să lanseze în afara Pământului cea mai mare velă solară din istoria lumii - Sunjammer – dispozitiv de zbor, care se va deplasa datorită presiunii fotonilor pe o suprafață de oglindă mare (aproximativ 1200 de metri pătrați). Dacă implementarea proiectului va finisa cu succes, acesta va fi o dovada vie a faptului că călătorii în spațiu pot fi efectuate la orice distanțe, fără a lua în seamă constrângerea resurselor. 

Transport în orașul solar

 

 

Sursa: ekopower.ru