Trombițchi: Consecințele arderii deșeurilor ar putea fi grave pentru sănătatea oamenilor

/ Vizionări: 582

Последствия сжигания отходов могут быть тяжелыми для здоровья людей

Consecințele arderii deșeurilor ar putea fi grave pentru sănătatea oamenilor.

Acest lucru a fost declarat de către vestitul ecolog, Ilia Trombițchi, director executiv al Asociației „Eco-TIRAS”, comentînd decizia adoptată în grabă în Parlament privind operarea unor modificări la legislația în vigoare care permit arderea deșeurilor. „Potrivit adeptei acestei metode și vicepreședintei Comisiei de profil Inga Grigoriu, această hotărîre va scăpa țara de gunoiștile neautorizate. Vom vedea în curînd dacă e așa cum ea spune.

Abordarea europeană a deşeurilor
Abordarea europeană a deşeurilor

În opinia mea, consecințele ar putea fi grave pentru sănătatea oamenilor. De ce? Deoarece Moldova nu este Austria. Implementarea acestor tehnologii potențial periculoase va fi însoțită de urări de bine și o trenă coruptă deoarece purificarea gazelor emanate la ardere costă cel puțin o jumătate din valoarea instalației. Iată unde se va economisi.

Și dacă ceva nu se va respecta vor fi emisii de dioxine. Determinarea acestora este una anevoioasă și se va repeta povestea cu organismele modificate genetic care au inundat cîmpurile, ceea ce nu prea se recunoaște, iar stabilirea acestora este o procedură scumpă și nici nu se dorește. Așa că ne așteaptă vremuri cancerigene! Dacă se vor găsi investitori.

Dar dacă nu se vor găsi – gunoiștile nu vor dispărea și totul va fi ca înainte”, a scris Ilia Trombițchi pe pagina sa de pe rețeaua de socializare. Potrivit lui, cea mai ieftină metodă este înhumarea deșeurilor. „Dar noi nicidecum nu putem ajunge la ea. Totodată, Comisia nu a dorit să efectueze analiza impactului social-economic. Deoarece este scump, durează mult timp și nici nu are cine”, a menționat vestitul ecolog.

Citește mai mult: noi.md