Turbinele eoliene inteligente

/ Vizionări: 8352

Умные ветряные турбины

 

 

Aceleași condiții de vânt cu turbinele mai eficiente

Vântul și energia solară sunt două linii de referință în viitorul energiei curate (împreună cu hidroenergia atunci când este posibil; energia geotermală la costuri reduse; energia valurilor, energia de toriu, biocombustibili, etc.).

 

Dacă vom examina mai atent energia eoliană, vom vedea că în ultimii zece ani au fost realizate progrese extraordinare și unele dintre schimbări calitative sunt evidente: cu timpul turbine eoliene devin tot mai mari, unele modificări minore sunt mult mai subtile.

 

Telefonul dvs. nu este singurul lucru care devine mai inteligent

S-au înregistrat progrese semnificative în proiectarea anumitor turbine eoliene de dimensiuni concrete: de la o mai bună poziționare a turbinelor eoliene individuale și întregii fermei eoliene, datorită modelului de calculator îmbunătățit, până la creşterea eficienței diferitelor componente, cum ar fi paletele rotorului și toate părțile mecanice în interiorul corpului aerodinamic al unei turbine eoliene conectate cu senzorii și programul software pentru a optimiza performanța într-o gamă mai largă de condiții.

Creșterea fiabilității este, de asemenea, o sarcină importantă, în scopul reducerii costurilor totale de exploatare și permiterii turbinei eoliene să capteze mai mult vânt, totodată reducând perioada nefuncționării în timpul deservirii tehnice. Modernizarea nodurilor și elementelor de monitorizare și de control se efectuează chiar și pentru turbinele deja instalate care captează mai puţin vânt decât modelele actuale, însă în cele din urmă costurile sunt concepute pentru a crește cantitatea energiei electrice produse anual.

 

Умные ветряные турбины

 

Noile turbine eoliene verticale
Noile turbine eoliene verticale

Turbinele eoliene General Electric de tip 2,5-120, prezentate la începutul acestei luni, sunt un exemplu elocvent. Puterea lor de ieșire maximă de 2,5 MW este mai mică decât a turbinei cu o capacitate de 2,58 MW, pe care ea înlocuiește. Dar pe parcursul anului ea poate genera cu 15% de kilowați-ore mai mult. Un set de senzori, împreună cu algoritmii mai buni de monitorizare și de control al turbinei îi permit să funcționeze atunci când generațiile anterioare de turbine eoliene ar trebui să se oprească.

Acest lucru plus turbinele mari și economiile efectuate pe o scară largă au condus la o reducere cu jumătate din prețul mediu la energie eoliană în ultimele doua decenii. De la 15 cenţi pentru 1 kWh în 1991 până la 6,5 cenți / kWh astăzi, prețul care este destul de competitiv în comparaţie cu noua instalație electrică alimentată cu gaze.

 

Умные ветряные турбины

 

Toate aceste îmbunătățiri oferă energiei eoliene un viitor luminos, cel puțin până când omenirea va continua să îmbunătățească reţelele electrice pentru o funcţionare în condiţii de alternanță permanentă de producție și de sarcină (acest lucru poate fi aplanat cu ajutorul maşinilor electrice alimentate de la prize, deoarece acestea pot fi încărcate în timpul generării de vârf, atunci când bate vântul.)

 

Умные ветряные турбины

 

Luna trecută Consiliul pentru asigurarea fiabilităţii producției și distribuţiei energiei electrice (Electric Reliability Council) din Texas a declarat că cele mai recente date cu privire la realizările și prețurile în energie eoliană arată că energia eoliană poate fi mai rentabilă decât gazele naturale în următorii 20 de ani . Și acest lucru explică numărul capacităţilor generatoare instalate recent în Texas. Înainte ce Consiliul a luat în considerare cele mai recente date, se aștepta că în viitorul apropiat mai multă energie va fi produsă cu ajutorul gazelor naturale.

 

Умные ветряные турбины

 

 

Sursa: facepla.net