Uaxactun

/ Vizionări: 2566
Tag-uri: ,

Уашактун

 

Orașul vechi Uaxactun care a fost unul dintre cele mai importante centre ale culturii Maya este situat în partea de nord a departamentului Petén (Guatemala). Orașul este înconjurat de vegetația luxuriantă a junglei Parcului Național Tikal,  cel mai bun drum care duce spre satul Uaxactun se întinde de la orașul Tikal.

Uaxactun a fost descoperit de Silvanus Morley în 1916 și a primit numele de la cel mai veche monument Maya cunoscut sub formă de stelă care se referă la ciclul 8 (waxak - opt, tun - piatra).

Uaxactun  se compune din opt grupuri de construcții împrăștiate în cinci înălțimi din cauza peisajului caracteristic spațiului natural.

În jungla mexicană au fost descoperite două vechi orașe a civilizației Maya
În jungla mexicană au fost descoperite două vechi orașe a civilizației Maya

Grupele A, B , E și H sunt principalele structuri arhitecturale ale complexului. Cel mai monumental este grupul A, care are 34 de clădiri, Acropolis, mai multe palate și piețe. Grupul B este cel mai numeros , cu 36 de clădiri, inclusiv un teren pentru jocuri cu mingea, și structura B - XIII, un palat decorat cu o frescă.

În grupul E este situată structura E-VII - sub, care reprezintă un observator astronomic complex, proiectat pentru observarea obiectelor cerești și definiția zilelor de solstițiile și echinocțiile.

În 1926- 1937 în așezare a lucrat o expediție a Institutului Carnegie. Din anul 1983 în cadrul proiectului național "Tikal" arheologii din Guatemala au reluat activitatea.

Data oficială de temelie a orașului este perioada 900-1200 în e.n.

Уашактун

Уашактун

Уашактун

Уашактун

Уашактун

Уашактун

Уашактун