Un adolescent din Malawi a construit o stație electrică eoliană

/ Vizionări: 794

Малавиец построил из мусора ветряную электростанцию

Un locuitor al statului african Malawi a construit din materiale avute la îndemînă stație electrică din cinci generatoare eoliene.

Ideea de a construi o instalație eoliană i-a venit adolescentului în 2002, cînd el a fost exmatriculat din școală pentru că nu a achitat taxa. Băiatul de 14 ani a decis să învețe singur, mergînd la bibliotecă, unde a și văzut imaginea unei stații eoliene.

La 19 februarie în St Petersburg s-a deschis un Centru Independent de informații analitice «Reciclarea deșeurilor»
La 19 februarie în St Petersburg s-a deschis un Centru Independent de informații analitice «Reciclarea deșeurilor»

„Toți rîdeau de mine cînd am spus că voi construi o moară de vînt. Ei credau că ei mi-am ieșit din minți”, spune adolescentul. Urmărind imaginea din carte, adolescentul găsea la gunoiști detaliile corespunzătoare, inclusiv detalii de la motocicletă, tractoare, țevi din plastic și vechi acumulatoare de la automobile. Șurubelnița și-a confecționat-o dintr-o țintă, înfiptă într-un știulete de porumb.

Primul generatori eolian a fost construit timp de trei luni. Apoi el a mai construit patru instalații, cea mai înaltă fiind de 11 metri. Energia generată de instalație este utilizată pentru alimentarea cu energie electrică a localității în care trăiește bărbatul, iar morile de vînt ajută la pomparea apei.

În prezent, tînărul de 22 de ani învață la Academia africană de lidership, o școală de elită din Africa de Sud. Studiile lui sînt achitate de sponsori.

Instalațiile eoliene ale africanului au atras atenția multor oameni din întreaga lume. Astfel, acestea au fost aprobate de fostul vicepreședinte al SUA Albert Gore, cunoscut pentru declarațiile sale în favoarea surselor ecologice de energie. Fostul corespondent al Associated Press din Africa Bryan Mealer a scris o carte despre tînărul african sub denumirea „Băiatul, care a îmblînzit vîntul” ("The Boy Who Harnessed the Wind"), publicată în SUA la finele anului 2009.