Un apicultor englez a descoperit o nouă rasă de albine rezistente la acarieni

/ Vizionări: 14278

Un apicultor englez a descoperit o nouă rasă de albine rezistente la acarieni

 

Apicultorul englez a descoperit o nouă rasă de albine rezistente la acarieni Britanicul intenţionează să numească o nouă rasă “meliferă suidon” (foto de Jon Rowley/South West News). Apicultorul britanic Ron Hoskins de 79 de ani a reuşit ca albinele să se apere de sine stătător împotriva inamicului lor principal – acarianul Varroa. Aceste căpuşe sunt cauza varoozei, boală, care ameninţă populaţia globală de insecte melifere.

Somnul sănătos cu albine
Somnul sănătos cu albine

Înainte de a avea noroc, Hoskins timp de 18 ani s-a interesat de problema privind protecţia împotriva varoozei şi a efectuat diverse experimente. Într-o zi el a observat că într-unul din 80 de stupi mortalitatea din cauza acarienilor s-a redus în mod semnificativ şi a început să supravegheze viaţa locuitorilor lui.

Pe partea din spate a multor albine el a descoperit "etichete" caudate, originea cărora ar putea fi explicată rapid: s-a dovedit că insecte în stup au evoluati şi au învăţat să se curăţe reciproc de paraziţi, şi atât de repede că aceştia, în cele mai multe cazuri, nu reuşeau să le facă rău, în afară de răni mici.

Conform raportului din luna mai al Associaţiei apicultorilor britanici (BBKA), numai în anul trecut coloniile locale de albine melifere s-au redus cu 17%. Acest lucru se referă la toate 250 de specii, care populează insulele britanice (foto Jon Rowley / South West News).

Apicultorul englez a descoperit o nouă rasă de albine rezistente la acarieni

Acum, apicultorul încântat încercă să mărească populaţia albinelor rezistete la acarieni, încrucişându-le cu mătci din alţi stupi. Hoskins speră că, cu timpul albinele, care nu au  frică de varooză, se vor răspândi în Marea Britanie şi apoi în toată lumea, fapt, care va salva insectele de la dispariţie.

Apicultorul englez a descoperit o nouă rasă de albine rezistente la acarieni

Prima experienţă cu albinele
Prima experienţă cu albinele

Încă la începutul secolului XX acarianul Varroa a fost descris doar ca un parazit de albine din India (Apis cerana indica), în timp ce déjà în 1960, el s-a adaptat la albine melifere. Răspândindu-se rapid în întreaga lume, în 1992 Varroa a apărut în Marea Britanie, ucizând milioane de albine.

Acrianul se ataşează de corpul insectei şi deformează aripile ei, lipsind albina nefericită de posibilitatea de a zbura. Versiunea mutantă modernă  a acarianului este rezistentă la toate produsele chimice, care cu chiu cu vai opreau  atacul parazitului în trecut. Iar asupra mierii, albinelor şi apicultorilor, produsele chimice, din păcate, influenţează destul de grav.

 

Sursă  cu link pe  www.membrana.ru