Un nou record de eficienţă a celulelor solare

/ Vizionări: 2646

Un nou record de eficienţă a celulelor solare

Recent, cercetătorii de la Universitatea din Florida au anunţat că au înregistrat un nou record de eficienţă a celulelor solare, dezvoltînd un model care poate fi fabricat cu folosirea tehnologiei de imprimare de rulou. Aceste panouri solare pot fi integrate cu uşurinţă în proiecte de construcţie a locuinţelor, maşinilor şi chiar şi în obiecte de uz casnic, cum ar fi accesorii sau îmbrăcăminte.

Americanii au confirmat eficienţa celulelor solare din hârtie
Americanii au confirmat eficienţa celulelor solare din hârtie

În ciuda faptului că tehnologia de imprimare a panourilor solare nu este nouă, pînă în prezent oamenii de ştiinţă şi inginerii nu au reuşit să obţină o eficienţă suficientă pentru a face această tehnologie atractivă pentru producători.

O echipa de cercetători de la Universitatea din Florida în condiţii de laborator au trecut pragul critic de eficienţă de 8% la un prototip de celule solare. Oamenii de ştiinţă au creat un amestec din polimer special cu oxid de zinc - material care realizează transferul rezervei de energie, cu randamentul ridicat. Textul integral, relatînd detaliat succesul, cercetătorii au publicat în ultimul număr din versiunea online a revistei Nature Photonics.

Conform cercetătorilor, procesul de inovare, în care ei au reuşi să folosească oxidul de zinc în calitate de nano-straturi subţiri de acoperire, a servit drept cheie pentru succes. Odată ce amestecul se pune pe substrat, polimerul este scos cu grijă, şi apoi substratul este supus unei radiaţii solare intense.

În prezent, cercetătorii conduşi de Reynolds, lucrează în parteneriat cu compania SoRey Group, selectînd materialul cel mai potrivit pentru substrat, necesar pentru a depune amestecului de zinc-polimer şi a utiliza tehnologia de imprimare de rulou pentru producerea panourilor solare din plastic.

 

 

Sursa: ekopower.ru