Un programator din Cita a creat o fermă la o adîncime de 1,5 metri

/ Vizionări: 1948

Alexei Prosvirnov din Cita, un fost programator, a creat o fermă, unde la o adîncime de 1,5 metri a construit sere, pentru a creşte castraveţi.

Alexei Prosvirnov din Cita, un fost programator, a creat o fermă, unde la o adîncime de 1,5 metri a construit sere, pentru a creşte castraveţi.

În serele cu lungimea totală de 300 de metri, el cultivă pînă la 14 tone de castraveţi pe an, comercializîndu-şi roada la preţul de 50 de ruble kilogramul.

Prosvirnov a lucrat programator în Cita, însă după moartea tatălui său s-a mutat într-o suburbie şi a început să cultive legume, urmînd o tehnologie găsită pe internet.

“Secretul e simplu: pe de o parte eu am construit un val de pămînt, care încălzea parcelele cu plante. Apoi, în alt sezon, cînd pregăteam de la tero toate serele, am înlocuit direcţia răsadului – de la est spre vest. Am ţinut cont de mai multe nuanţe: de la numărul şi volumul rîndurilor de drenaj pînă la programarea ferestrelor în sere pentru ventilarea corectă. În anul următor, am obţinut o roadă cu 50% mai mare”, a relatat Prosvornov.

Ulterior, fostul programator a arendat un teren unde a construit cîteva sere sub pămînt. Acestea sunt acoperite cu peliculă sau panouri din plastic, prin părţi – ardezie şi peliculă. Pentru asigurarea roadei pe parcursul întregului an, Prosvirnov a instalat în fiecare seră cîte un aparat de încălzit cu lumină infraroşie.

De pe fiecare tufă, timp de două luni, fermierul culege cîte 8-9 kilogram de castraveţi, după care seamănă plante noi. Ferma este supravegheată de muncitori din China, care primesc un salariu de 20 de mii de ruble pe lună.

„Eu nu sunt un mare amator să angajez muncitori străini, totuşi, am dorit să creez locuri de muncă pentru localnici, care se plîng de lipsa locurilor vacante. Însă nu-mi iese. Ai noştri sau beau, sau fură”, spune fermierul.

În 2016, potrivit estimărilor lui, întreprinderea va obţine peste 14 tone de castraveţi. Profitul net va constitui jumătate de milion de ruble.

Fermierul intenţionează să-şi deschidă propriul magazin.

 

Sursa: chita.ru


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.