Una dintre cele mai cunoscute teorii privind formarea Lunii ar putea fi demontată

/ Vizionări: 5720

Una dintre cele mai cunoscute teorii privind formarea Lunii ar putea fi demontată 

 

Teoria conform căreia Luna s-a format după ce o rocă spaţială imensă din titan, de mărimea planetei Marte, s-a lovit de Pământ, în urmă cu patru miliarde de ani, ar putea fi demontată, scrie Daily Mail.

 

Americanii se pregătesc pentru excavaţii miniere pe Lună. Satelitul nostru — un uriaş depozit de combustibil (+Video)
Americanii se pregătesc pentru excavaţii miniere pe Lună. Satelitul nostru — un uriaş depozit de combustibil (+Video)

Cercetătorii de la Universitatea Illinois (SUA) susţin că în solul lunar nu există nicio urmă care să ateste prezenţa rocii gigantice de titan, botezate Theia. Acum, specialiştii se întreabă cum a ajuns Luna pe orbita sa, dacă nu după un impact devastator al Theei cu Pământul.

"Până acum, ciocnirea dintre Theia şi Pământ era principalul scenariu al formării Lunii", a explicat JunJun Chang de la Universitatea Illinois. Însă, dacă asta ar fi adevărat, Luna ar trebui să fie compusă în proporţie de minimum 40% din resturi ale Theei, ceea ce nu este adevărat, spune Chang.

De altfel, Chang şi colegii săi au dovedit că titanul reprezintă doar 0,0004% din compoziţia Lunii, procent similar celui de pe Pământ. "Acest lucru sugerează că Luna s-ar fi format din mantaua Pământului", spune cercetătorul.

O altă explicaţie ar fi că, la început, Pământul se învârtea în jurul axei sale cu o viteză foarte mare, motiv pentru care ar fi aruncat resturi în spaţiu, iar acestea s-ar fi unit pentru a forma Luna.

De asemenea, cercetătorii nu exclud posibilitatea ca Theia să fi fost de fapt compusă din gheaţă, nu din titan, şi să se fi topit pe suprafaţa Lunii.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137