Unde se stochează cea mai mare cantitate de carbon

/ Vizionări: 2148

Пустыни оказались хранилищами двуокиси углерода

Acviferele masive de sub deşerturile lumii stochează mai mult carbon decât toate plantele de la suprafaţă. Aceasta este concluzia unui studiu, realizat de University Corporation for Atmospheric Research. Deşi cercetătorii cunoşteau de mai mult timp acest fenomen al ”puţului de scurgere a carbonului”, noile date arată cât de mult carbon ar putea fi de fapt capturat în deşert. Autorii raportului susţin că această informaţie poate ajuta la determinarea cantităţii de combustibili fosili pe care o pot arde oamenii înainte de a depăşi capacitatea planetei.

Arderea combustibililor fosili şi defrişările sunt două surse principale de emisii de carbon. Potrivit University Corporation for Atmospheric Research, aproximativ 40% din cantitatea de carbon emisă rămâne în atmosferă, iar 30% intră în ocean.

În Moldova se organizează o conferință ecologică indedită
În Moldova se organizează o conferință ecologică indedită

Cercetătorii ştiu că plantele absorb o parte din dioxidul de carbon, însă acestea nu consumă întreaga cantitate. Nimeni nu ştia unde anume ajunge restul de carbon. Acest nou studiu, realizat de nişte cercetători din China, arată care e acest puţ de scurgere a carbonului neidentificat până acum.

Potrivit studiului, carbonul e măturat de apa de ploaie şi de irigaţiile din agricultură, iar apoi se scurge în pământ, în special în zonele uscate, de deşert. Acviferele subterane stochează carbonul în adâncime, sub suprafaţa deşertului, de unde acesta nu va mai reveni în atmosferă.

Cantitatea de carbon prins în aceste ”rezervoare” e de 14 ori mai mare decât credeau cercetătorii până acum, iar acviferele subterane masive, însumate, acoperă o suprafaţă mai mare decât continentul Americii de Nord.

Deşi este imposibil să se determine exact cât carbon e depozitat în aceste puţuri, cercetătorii estimează că acviferele din deşert deţin în jur de un trilion de tone metrice de carbon. Asta înseamnă cu 25% mai mult decât cantitatea stocată în plantele care trăiesc pe pământ.

Acest studiu e un pas mic spre înţelegerea modului în care funcţionează aceste rezevoare de carbon şi cât de mult pot să consume, dar cercetătorii speră că, alături de viitoare cercetări şi informaţii adiţionale, studiul lor va fi folositor în determinarea limitelor practice ale contribuţiei oamenilor la emisiile de carbon.

 

Sursa: green-report.ro