ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Uneori sucul este mai dăunător, decât apa gazoasă. Gradul de utilitate



Uneori sucul este mai dăunător, decât apa gazoasă. Gradul de utilitate

 


Copilul dvs. bea suc cu litri? Şi dvs. îi ţineţi pasul? Este foarte bine, deoarece sucul de portocale, mere, cireşe sau asorti este mult mai util, decât apa gazoasă. Desigur, dacă este un produs natural şi nu unul substitut chimic.

1. Suc proaspăt stors

Cu cât mai puţin timp a trecut de la fabricarea sucului, cu atât mai multă vitamina C şi alţi nutrienţi s-au păstrat. Din fericire, astăzi a apărut ocazia să-l cumpăraţi, nu numai într-o cafenea sau restaurant, dar şi la magazin în sticle de plastic. Principalul lucru - alegeţi sucul, care stă la gheaţă sau în frigider. Opţiunea ideală, dacă sucul va fi stors şi turnat în ambalaj în prezenţa dvs.

2. Suc obţinut prin extracţie directă

Sucul proaspăt stors se deteriorează rapid şi, prin urmare, pentru o mai mare siguranţă el este pasteurizat - supus tratamentului termic. Acest produs este natural şi cel mai util  din băuturile de "lung-joc", de aceea el ocupă în clasament locul al doilea respectabil. Cu toate acestea, astfel de produs se întâlneşte rar - transportarea trilioanelor de litri peste nouă mări şi nouă ţări de la locul de recoltare până la consumator este prea scumpă.

3. Sucul restabilit

În apropierea plantaţiilor produsul proaspăt stors se evaporează, volumul lui este redus de şase ori şi transporat la fabrica de producere a  băuturilor. Acolo concentratul din nou este diluat cu apă, ajungând la o consistenţa iniţială, şi îmbuteliat.
Uneori, pe ambalajul produsului restabilit poate fi citit "100% suc." Experţii cred că, nu este în întregime adevărat, deoarece în timpul de fierbere în băutură se distruge vitamina C, se evaporă o parte de substanţe aromatice, iar unii aminoacizi şi carbohidraţi reacţionează şi schimbă structura lor. Pentru ca sucul restabilit să fie la maxim apropiat de cel proaspăt stors, în el se adaugă acid ascorbic şi aşa-numitele "substanţe aromatizante" - compuşi naturali, care sunt "colectaţi" în timpul evaporării sau au fost obţinuţi cu ajutorul solvenţilor lichizi: apă, alcool şi propilenglicol. Ca parte componentă, astfel de ingrediente nu sunt arătate. Iar utilizarea aromelor artificiale în aceste sucuri este interzisă prin lege.

4. Nectar


Băutură numită "nectar" conţine suc reconstituit sau piureu la 25-50%. Procentul depinde de tipul de fructe, pomuşoare sau legume. De exemplu, într-un nectar de portocale ar trebui să fie nu mai puţin de 50% de suc, de piersic - 40%, de cireş - 25% . Unii oameni consideră nectaruri ca soluţii create în mod artificial. Aceasta este o concepţie greşită. Cu excepţii rare, ele aproape deloc nu conţin "chimie": spectrul aditivilor permise pentru nectar este doar puţin mai mare, decât pentru suc. În afară de apă şi zahăr în ele pot intra mierea naturală sau îndulcitori sintetici (acestea ar trebui să fie indicate în compoziţie), precum şi acidul citric sau ascorbic. În plus, din unele fructe (banane, piersici, cireşe, porumbe) nu se poate să stoarceţi suc –puteţi obţine o băutură asemănătoare cu piureul de cartofi. Prin urmare, din aceste terciuri şi fac nectaruri de înaltă calitate.

5. Băutură din suc de fructe (mors)

În aceste băuturi cantitatea sucului sau piureului este mai mică, decât în nectaruri - cel puţin 15%. O astfel cantitate mică de fructe naturale  nu întotdeauna redă  băuturii un gust suficient, atunci producătorii folosesc nu numai substanţe aromatizante naturale, ci şi arome chimice. În plus, în acest produs se poate adăuga sare de lămâie sau acid tartric, care sunt interzise pentru sucuri şi nectaruri. Toate acestea ne sugerează ideea că, morsul de la magazin nu este nici într-o comparaţie cu cel casnic din răchiţele sau merişor.

6. Băutura care conţine suc

De obicei ponderea sucurilor sau piureurilor nu este mai mare de 10%, dar, dacă băuturile sunt făcute din lămâie sau de tei, concentrarea poate fi redusă la 5%. Conform reglementărilor tehnice la fabricarea acestor băuturi  împreună cu îndulcitorii sintetici, acizii citric şi tartric este permisă utilizarea altor ingrediente şi aditivi alimentari. Acest lucru înseamnă că, în aceste "sucuri" sunt o mulţime de diferite "E", inclusiv conservanţi, arome şi coloranţi.



Avizul  expertului:

Sucurile sunt produse folositoare, dar au dezavantajele lor. De exemplu, în băuturi din fructe conţinutul zăharurilor naturale sau adăugate este aproximativ aceeaşi ca şi în apă gazoasă. Prin urmare, consumul lor poate contribui la creşterea în greutate. În plus, împreună cu zahăr, acid citric, malic şi tartric creşte riscul apariţiei cariilor. Prin urmare, în scopul de a evita probleme cu dinţii, beţi sucuri printr-un pai.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 23 februarie 2011 13:34
Vizualizări: 7089

Citiţi de asemenea

Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
103
Încă din copilărie, observându-și părinții lucrând în grădină, cum săpau, cum scoteau buruienile, cum fertilizau, gândea...
79
În anul 1881, familia Tolstoi s-a mutat la Moscova pentru a oferi copiilor educație. Tolstoi a avut dificultăți în a acc...
95
Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
156