Unul dintre cei mai mari gheţari din lume a pierdut cea mai mare bucată de gheaţă înregistrată vreodată

/ Vizionări: 2258

От Гренландии откололся огромный ледник

Sateliţii NASA sunt destul de grozavi, având în vedere că prind evenimente din lume despre care, altfel, nu am şti nimic. De curând, satelitul Landsat 8 a capturat imaginea de mai jos, în care vedem gheţarul Jakobshavn din Groenlanda, unul dintre cei mai mari din lume, dar şi unul dintre cei care se topesc rapid.

Când cercetătorii au comparat nişte imagini recente cu unele capturate cu cu două săptămâni în urmă, au descoperit că gheţarul tocmai a pierdut o bucată mare de gheaţă. Atât de mare, de fapt, încât aceasta ar putea fi cea mai mare pierdere a unei bucăţi de gheaţă înregistrată vreodată.

Deoarece e vorba despre nişte imagini de satelit, diferenţa dintre fotografiile de mai sus ar putea părea nesemnificativă. Cercetătorii, însă, ne asigură că nu e aşa.

Gheţarul a mai pierdut câţiva kilometri de gheaţă în 2014. Pierderea rapidă de gheaţă este cauzată de încălzirea globală, care este, în mare parte, rezultatul activităţilor umane.

Cercetătorii continuă să monitorizeze îndeaproape gheţarul Jakobshavn. Din cauza mărimii sale şi a proximităţii faţă de calota glaciară din Groenlanda, aceştia spun că topirea gheţarului ar putea contribui la creşterea nivelului mării mai mult decât orice alt bloc de gheaţă din emisfera nordică.

От Гренландии откололся огромный ледник

От Гренландии откололся огромный ледник

От Гренландии откололся огромный ледник

 

Sursa: green-report.ro