„Urzica înlocuiește șapte vraci” Așa se spunea înainte

/ Vizionări: 2174

Одна крапива заменяет семерых лекарей — так говорили в древности

Urzica conține un șir de substanțe nutritive. Vitamine: acid ascorbic, vitamine B, vitamina E, si K, caroten și carotenoizi (xantofile, ksantofillepoksid, violaxantina), sintetizate în organism în vitamina A.

Borsul din tarate, remediu uimitor pentru numeroase afectiuni
Borsul din tarate, remediu uimitor pentru numeroase afectiuni

Microelemente: bariu, sulf, fier, potasiu, calciu, crom, cupru, mangan, aluminiu și molibden. Pe lângă aceste substanțe incluse în urzică histamină, glicozida, substanțe tanine, volatile, clorofilă, flavonoizi, acizi organici (formic, acidul gallus).

Conținutul de vitamina C în urzică este de două ori mai mare decît în lămîie și de 10 ori mai mare decît în mere. Iar conținutul de caroten este mai mare ca în morcov, măcriș și cătină. Datorită acestor componente, urzica este o plantă unică și are un spectru larg de aplicare.

Urzica se consumă proaspătă, primăvara, în salate, supe. Înainte de a fi consumată în stare proaspătă, se zdrobește puțin.

Notă:

Urzica este contraindicată în cazul afecțiunilor sîngelui (varice, tromoboze, ateroscleroze), precum și cazul densității înalte a sîngelui, deoarece poate provoca cheaguri. Nu se recomandă consumul de urzică femeilor însărcinate, deoarece ar putea provoca contracția uterului și nașteri premature.

 

Sursa: vk.com/rasvetnoe