Văile uscate

/ Vizionări: 4876
Tag-uri:

Văile uscate

 

Văile uscate

 

Văile  uscate sunt zone imensă fără zăpadă din Antarctica. Printre deşerturile nesfârşite, acoperite cu ninsori, aceste pământuri uscate fac impresie de oaze. Deşi în realitate sunt deşerturi reale şi totodată dintre cele mai extreme din lume.

Atracţia este situată pe teritoriul Victoria Land, în apropierea Mării Ross.

Văile uscate au primit numele din cauza umidităţii scăzute. Nu există apă nici în orice formă, nici zăpadă, nici gheaţă. Munţii din jur sunt înalţi, ele blochează gheţarul, care se târăşte din Antarctica de Est spre mare. Munţii atrag vanturi katabatice, atunci când aerul alunecă pe pantă sub influenţa gravitaţiei. Fluxul poate atinge o viteză de 90 de metri pe secundă. Acest vânt dezvântă ultimele rămăşiţe de umiditate.

Deşertul ocupă o suprafaţă de 04.08 km2. Acesta este cea mai mare regiune fără gheaţă din Antarctica. În loc de ninsoare sub picioare sunt pietre mici.

Oamenii de ştiinţă consideră că Văile uscate sunt cele mai asemănătoare cu suprafaţa marţiană. În consecinţă, sunt o sursă importantă de informaţii. Creaturile vii din vale, cum ar fi bacteria Endolithic photosynthetic sunt cercetate  cu minuţiozitate.

 

 

Sursa: nature.1001chudo.ru