«Veganismul — o investiție colosală în starea de sănătate a întregii societăți» — medicul Luciano Proetti despre o dietă vegetariană pentru copii

/ Vizionări: 2502

Веганство

 

Celebrul pediatru și chirurg italian cu mai mult de două decenii de practică, expert onorat în domeniul macrobioticii, precum și tatăl a trei copii Luciano Proetti în noua sa carte ”Copiii – vegetarieni” a prezentat rezultatele studiilor recente efectuate în clinica pediatrică de la Universitatea din Torino în colaborare cu Asociația italiană vegetariană (AVI), Asociația Științifică de alimente vegetariene (SSNV) și Centrele pentru nașterea naturală.

De ce organismul are nevoie de hrană?
De ce organismul are nevoie de hrană?

În 1975, Luciano Proetti, condus de profesorul Ludovico Benzo a participat la primele din Italia cercetări ample privind influența unei alimentări vegetariene și vegane asupra dezvoltării auxologice a copiilor prin analiza a peste două mii de copii ce au crescut, cel puțin până la trei ani, cu tipuri de alimentare lacto-ovo-vegetariană, lacto-vegetariană și vegană; ca urmare, s-a constatat că o dietă care nu conține proteine animale, nu numai îndeplinește cerințele recomandate de nutrienți, dar, de asemenea, e recunoscută ca fiind cea mai potrivită pentru dezvoltarea fizică normală a copiilor, în special în primii doi sau trei ani de viață.

”Anume această alimentație trebuie să fie punctul de plecare în educarea la copii a unei înțelegeri corecte a importanței respectării altor ființe vii și a mediului în ansamblu; de aceea veganismul e o investiție colosală în starea de sănătate a întregii societăți”, spune doctorul. Cel mai potrivit aliment pentru copii, după părerea profesorului - e laptele matern, care conține toți nutrienții necesari pentru dezvoltare. Includerea pretimpurie în raționul lor a fructelor și legumelor determină tulburări în digestie și reduce absorbția de către organism a vitaminelor și mineralelor esențiale. Lactatele irită mucoasa, provocând în intestin probleme cauzate de pierderea fierului, ce duce la anemie; și utilizarea produselor de origine animală este cauza unor boli, cum ar fi acidoza, sputa, febra, dureri în gât, otita medie, faringita, amigdalita și a multor altor inflamații. Luciano Proetti e convins că un regim alimentar adecvat trebuie să includă cereale, leguminoase, grăsimi vegetale (de măsline, susan și ulei de in), fructe uscate, semințe, fructe și legume proaspete.

”Motivul pentru care în prezent majoritatea medicilor nu recomandă o dietă vegetariană se bazează pe principii culturale și economice. Mediul nostru nu este gata să-l accepte. Datorită unei dezinformări grave la toate nivelurile culturale, pediatrii se tem să facă greșeli, pentru care pot fi aduși în instanță, în legătură cu aceasta este considerată mai sigură utilizarea de carne în alimentație, în ciuda faptului că duce la obezitate și multe alte boli grave. În 1995, Academia Americana de Pediatrie a declarat că o dieta vegetariană echilibrată este recomandată copiilor și ajută la prevenirea multor boli.

Alimente organice: sănătate sau portmoneu?
Alimente organice: sănătate sau portmoneu?

Dar, desigur, industria farmaceutică și de produse lactate și carne, ce a finanțat cercetările, nu va publica rezultatele care nu sunt în favoarea sa. A face o declarație sinceră despre aceasta la televizor - ar însemna demisionarea întregului sector industrial. De multe ori am fost sfătuit să nu vorbesc despre acest lucru la televiziune. Dar am crezut întotdeauna că adevărul va ieși oricum la iveală, deși, desigur, va fi nevoie de ceva timp. În primul rând, aceste date științifice trebuie să fie acceptate de către cercurile academice, apoi - în rândul medicilor, și în cele din urmă - de toate celelalte persoane. Cum n-ar fi, în ultimii treizeci de ani s-a efectuat o schimbare semnificativă în modul de alimentare a societății. Astăzi toți sfătuiesc consumul a cât mai multor alimente vegetale și mai puține alimente de origine animală. Vom continua să oferim informații sigure și așa – treptat, toată lumea va fi informată", - a declarat doctorul.

 

Sursa: vita.org.ru