Vegetarianismul este benefic pentru sănătatea umană

/ Vizionări: 3756

Întrebările frecvente, care fac aluzie la prejudiciu cauzat de vegetarianism:

  • Este firesc pentru om să mănînce carne?
  • Omul are nevoie de proteine de origine animalieră?

Răspunsul este: nu

Structura anatomică a omului - dinţii, sistemului digestiv - este adaptată pentru consumul alimentelor vegetariene. Asociaţia Nutriţioniştilor din SUA, declară că „pe parcursul istoriei, majoritatea oamenilor au consumat preponderent alimente vegetariene". Și  astăzi, mai mulţi oameni susţin vegetarianismul. În țările avansate, obiceiul de a mînca carne moartă s-a răspîndit doar cu un secol în urmă, cu apariţia frigiderului.

Vă prezentăm tabelul lui A.D.Endry "Alimente pentru om" de la Societatea igienică a Americii, 1971.

Fericirea înseamnă sănătatea
Fericirea înseamnă sănătatea

 

Animale carnivore:  nu există pori pe piele, răcorirea  se efectuează prin limbă. Glandele salivare sunt subdezvoltate pentru o digestie inițială. Aciditatea ridicată de salivă fără alcalină. Nu există dinți plaţi din faţă pentru mestecat. Acidul clorhidric foarte concentrat în stomac pentru digerarea eficientă a cărnii. Lungimea tractului gastro-intestinal constituie aproximativ  de 3 ori mai mare decît  lungimea  corpului.

Animale erbivore: există mulţi pori pe piele, transpirația. Glandele salivare sunt foarte bine dezvoltate pentru digestia hranei. Saliva ptialină ridicată pentru o digestie eficientă a fructelor şi cerealelor. Au dinţi plaţi pentru mestecat. Concentrația acidului clorhidric este de 8-10 ori mai mică decît la animalele carnivore. Lungimea tractului gastro-intestinal este de 6-10 ori mai mare decît lungimea corpului animalului.

IarmarEco - Iarmarocul Oportunităților Ecologice și Antreprenoriatului Social
IarmarEco - Iarmarocul Oportunităților Ecologice și Antreprenoriatului Social

Omul: transpirație extinsă, pori pe piele. Glandele salivare bine dezvoltate pentru o digestie iniţială. Saliva alcalină ridicată cu un nivel înalt de ptialină pentru o digestie mai bună a fructelor și cerealelor. Au dinţi plaţi pentru mestecarea alimentelor de origine vegetală. Concentrația acidului clorhidric este de 6-8 ori mai mică decît la animalele carnivore. Lungimea tractului gastro-intestinal este de 6 ori mai mare decît lungimea corpului (deoarece alimentele vegetale se descompun mai lent în comparație cu carnea).

Paavo Airolo, specialist în domeniul biologiei și nutriției naturale, a raportat: "30 de ani în urmă s-a susținut că aportul convenţional al proteinelor pe zi constituie 150 g, însă astăzi, norma a fost oficial redusă pînă la 40 g. De ce? Cercetările moderne au confirmat faptul că organismul uman nu are nevoie de mai mult de 30-40  grame de proteine pe zi. Tot ce este în plus de norma zilnică - excesul de proteine care aduce prejudicii organismului şi poate provoca maladiile de inimă, cancer. Pentru a asimila necesarul zilnic de proteine nu este nevoie să se consume animale. O dietă vegetariană din cereale, nuci, legume, fructe, oferă omului o cantitate suficientă de proteine”. [Dr. Paavo Airola, Vegetarion Times, "Health Forum", august, 1982, pag.52]

Mulţi nutriţionişti încă mai cred că "proteinele complete" cu 8 aminoacizi care nu sunt produse de organismul uman se găsesc numai în pește, ouă, carne și produsele lactate. Dar, cercetările efectuate de Institutul Karolinska din Suedia şi Institutul Max Planck din Germania, au arătat că majoritatea fructelor, legumelor, nucilor, seminţelor şi cerealelor pot înlocui complet toţi cei 8 aminoacizi esențiali. O cantitate suficientă de produse naturale, va exclude complet posibilitatea unei lipse de proteine în organismul uman.

N.B! Lumea vegetală este sursa tuturor tipurilor de proteine.

Reportajul cu privire la vegetarianism în programul „Starea de spirit”, TVC, 2002. (Video în rusă)

Veganii, obțin proteine direct de la sursă, dar nu  de la  produsele prelucrate, cum o  fac consumatorii de carne. Apropo, un organism sănătos poate produce de sine stătător aminoacizii esenţiali.

Vegetarianismul este natural și benefic pentru om.

Dr. Irving Fisher de la Yale, a examinat efectul consumului de proteine de origine animalieră asupra capacităţii de muncă. Studiul a arătat ca vegetarienii, sunt de doua ori mai rezistenţi decît consumatorii de carne. Cînd dr. Fisher, a redus cu 20%  consumul cărnii,  persoanelor care nu erau vegetarieni, atunci capacitatea lor de muncă a crescut cu 35%. [Irving Fisher Yale, Medical Journal, "The influence of Flech Eating  on Endurance", martie 1907.].

 

 

Vegetarianismul este benefic pentru sănătatea umană 

 

 

Sursa: econews.com.ua